Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gurbetçilerin Ana Vatana Gelişlerinin Temmuz Ayında Artması Bekleniyor

Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin, yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye gelişleri devam ediyor.

Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin,

Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin, yıllık izinlerini geçirmek üzere Türkiye’ye gelişleri devam ediyor.

Gurbetçilerin Yıllık İzin Dönemi

Yıllık izinleri başlayan gurbetçilerden bir kısmı ana vatana gelmek için yaşadıkları ülkelerden yola çıktı. Çoğunluğu Kapıkule Sınır Kapısı’ndan olmak üzere gurbetçilerin Türkiye’ye gelişleri sürüyor. “Gurbetçi sezonu” olarak da anılan Haziran-Ağustos ayı döneminde, geçen yıl Türkiye’ye 2 milyonun üzerinde kişi gelmişti. Bu sene gelişlerin yüzde 15 artacağı tahmin ediliyor.

Sınır Kapılarında Alınan Önlemler

Sezon nedeniyle Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Kapıkule, Hamzabeyli, Dereköy, Pazarkule ve İpsala sınır kapılarında önlemler artırıldı. Özellikle en çok giriş ve çıkış yapılan Kapıkule’de personel sayısı artırıldı. Kapıkule Sınır Kapısı’nda gurbetçilerin bekleme sürelerini en aza indirmek amacıyla girişte pasaport kontrol noktası 14’e yükseltildi, teknik altyapıda aksaklık yaşanmaması için güçlendirme çalışması yapıldı.

Geçen yıl, gümrük sahasında bekleme süresi en yoğun günde bir araç için 20 ila 25 dakika arasında gerçekleşmişti. Gümrük İdaresi, bu bekleme süresini bu yıl daha da aşağı çekmeyi hedefliyor.

Günlük Araç ve Yolcu Girişleri

Gurbetçi sezonunun başladığı 1 Haziran’dan bu yana Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı sınır kapılarından günlük ortalama 5 bin 400 araç girişi oldu. Bu araçlarla Türkiye’ye günlük ortalama 20 bin kişi olmak üzere 400 bin 550 kişi geldi. Türkiye’ye gelenlerin en çok Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullandığı görülüyor. Hem yolcu hem de araç trafiğinin yarısını Kapıkule Sınır Kapısı sırtladı. Yoğunluk bakımından Kapıkule’yi İpsala ve Hamzabeyli sınır kapıları izledi. En az kullanılan sınır kapısı ise Pazarkule oldu.

Temmuz Ayında Beklenen Yoğunluk Artışı

Avrupa’da okulların tatillerinin başlamasıyla birlikte temmuz ayı başlarında gelişlerin daha da artması bekleniyor. Gurbetçilerin Türkiye’ye olan ilgisi ve sevgisi, her yıl artan sayıda kişinin ana vatana dönüş yapmasına neden oluyor. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, bu yoğun dönemde hizmetlerin aksamaması için gerekli tüm önlemleri almış durumda.