Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin ihracatını en fazla artırdığı ülke Irak oldu

Türkiye’nin ihracatını en fazla artırdığı ülke Irak oldu. Bu dönemde Irak’a yapılan dış satım 4,4 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin ihracatını en fazla

Türkiye’nin ihracatını en fazla artırdığı ülke Irak oldu. Türkiye’nin yılın ilk 5 ayında ihracatının değer bazında en fazla arttığı ülke, 790,3 milyon dolarlık artışla Irak oldu. Bu dönemde Irak’a yapılan dış satım 4,4 milyar dolara ulaştı.

Türkiye ve Irak Arasındaki Ticaret İlişkileri Güçleniyor

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler, diplomatik ve ekonomik alanlarda önemli gelişmeler kaydediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında gerçekleştirdiği Irak ziyareti, iki ülke arasındaki ticari bağları güçlendirerek yeni bir dönemin başlamasına vesile oldu. Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelerek çeşitli işbirliği anlaşmaları imzaladı. Bu anlaşmalar, iki ülkenin ekonomik ilişkilerine önemli katkılarda bulundu.

Kalkınma Yolu Projesi

Türkiye, Irak’ın stratejik kalkınma planlarına önemli destek sağladı. Kalkınma Yolu Projesi ile FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kesintisiz kara ve demir yolu ulaşımı sağlanması hedefleniyor. Bu proje, deniz yoluna alternatif sunarak daha hızlı taşıma imkanı sağlayacak.

İhracat Verileri ve Artışlar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 106,9 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde ihracatın değer bazında en fazla arttığı ülkeler arasında başı 790,3 milyon dolarlık artışla Irak çekti.

İhracat artışında Irak’ı, 704,9 milyon dolarla Romanya, 680,6 milyon dolarla Hollanda, 447,4 milyon dolarla ABD ve 354,6 milyon dolarla İtalya izledi. Ocak-mayıs döneminde Irak’a 4,4 milyar dolarlık, Romanya’ya 3,2 milyar dolarlık, Hollanda’ya 3,4 milyar dolarlık, ABD’ye 5,4 milyar dolarlık ve İtalya’ya 5 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

En Fazla İhracat Yapılan 5. Ülke

Yılın ilk 5 ayında Irak, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 5. ülke oldu. Türkiye’nin en fazla dış satım yaptığı ülkeler arasında Almanya, ABD, İtalya ve Birleşik Krallık da yer aldı. Almanya’ya 7,6 milyar dolarlık, Birleşik Krallık’a 4,9 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Irak’a En Fazla İhracat Yapan Sektörler

Bu dönemde Irak’a en fazla ihracatı 931,6 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü gerçekleştirdi. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri 455,2 milyon dolarlık, kimyevi maddeler ve mamulleri 448,9 milyon dolarlık, elektrik ve elektronik sektörü 280,4 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller ise 267,4 milyon dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Liderliği Sürdürüyor

Ocak-mayıs döneminde Irak’a en yüksek ihracatı 1,3 milyar dolarla İstanbul merkezli şirketler gerçekleştirdi. İstanbul’u, 721,2 milyon dolarla Gaziantep, 305,3 milyon dolarla Mardin, 264,9 milyon dolarla Şırnak ve 254,7 milyon dolarla Mersin takip etti.

Bu veriler, Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin güçlü bir şekilde devam ettiğini ve iki ülkenin ekonomik işbirliğinin giderek arttığını gösteriyor.