Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Bakanı uyardı: Et tüketiminde nelere dikkat edilmeli!

Sağlık Bakanı uyardı: Et tüketiminde nelere dikkat edilmeli! Bayramda et tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Sağlık Bakanı uyardı: Et
Sağlık Bakanı uyardı: Et tüketiminde nelere dikkat edilmeli! Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban etinin nasıl ve ne zaman tüketilmesi gerektiği konusu vatandaşların gündeminde yer alıyor. Sağlık Bakanlığı, bu konuda bilinçli et tüketiminin önemini vurgulayan bir uyarı yayınladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, bayramda et tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Sağlık Bakanı uyardı: Et tüketiminde nelere dikkat edilmeli!

Kurban etinin doğru şekilde tüketilmesi, bayram sonrası sağlık sorunlarını önlemek açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor. İşte Sağlık Bakanlığı’nın et tüketimi konusundaki önerileri:

Yeni Kesilen Eti Dinlendirin

Kültürel alışkanlıklar gereği, kurban etini hemen kavurma yaparak tüketmek yaygındır. Ancak, yeni kesilen etin hem pişirilmesi hem de sindirilmesi zordur. Uzman Diyetisyen Hümeyra Arslan, dinlendirilmeden tüketilen etlerin şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, kurban etini en az bir gün dinlendirdikten sonra tüketmek sağlık açısından daha faydalıdır.

Etin Yanında Dengeli Beslenme

Et porsiyon kontrolü yapmak ve yanında sebze, salata, yoğurt gibi besinleri tüketmek, dengeli bir beslenme sağlar. Tam taneli ürünleri de ihmal etmemek gerekiyor. Bu şekilde hem besleyici hem de dengeli bir öğün oluşturabilirsiniz.

Kalp ve Kolesterol Hastalarına Uyarılar

Yüksek kolesterolü olan ve kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin kırmızı et tüketimini haftada iki günle sınırlandırmaları ve sakatat tüketiminden kaçınmaları önemlidir. Bu grup bireylerin, et tüketiminde dikkatli olmaları sağlıkları açısından kritiktir.

Etin Sağlıklı Pişirilmesi

Etin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi de en az tüketim zamanı kadar önemlidir. Haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemleri sağlıklı pişirme yöntemlerindendir. Kızartma ve doğrudan ateşte pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Kavurma yaparken de kuyruk yağı veya tereyağı yerine, etin kendi yağı ve suyuyla pişirilmesi daha sağlıklıdır.

Uzmanların Tavsiyeleri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“Kurban etini bir gün dinlendirdikten sonra tüketmek sağlık için daha faydalıdır. Etin yanında sebze, salata, yoğurt, tam taneli ürünleri ihmal etmezsek dengeli beslenmeyi sağlamış oluruz. Özellikle, yüksek kolesterolü olan ve kalp hastalığı riski taşıyanların kırmızı et tüketimini haftada iki günle sınırlandırması ve sakatat tüketiminden kaçınması önemlidir. Uzmanımız konuyu detaylarıyla anlatıyor.”