Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fransa’da vatandaşlar sokağa indi

Fransa’da vatandaşlar sokağa indi Ulusal Birlik (RN) partisinin yükselişi karşısında endişe duyan vatandaşlar, ülke genelinde sokağa çıkarak protesto düzenledi.

Fransa'da vatandaşlar sokağa indi
Fransa’da vatandaşlar erken seçim öncesi aşırı sağa karşı sokağa indi. Fransa’da erken genel seçimler yaklaşırken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin yükselişi karşısında endişe duyan vatandaşlar, ülke genelinde sokağa çıkarak protesto düzenledi.

Fransa’da vatandaşlar sokağa indi

Başkent Paris başta olmak üzere, Marsilya ve Grenoble gibi büyük şehirler dahil olmak üzere yaklaşık 150 farklı noktada gösteriler yapıldı. Paris’te Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan protestocular, Millet Meydanı’na doğru yürüdü.

Siyasi Katılım ve Mesajlar

Gösterilere, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Mathilde Panot ve Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure gibi önemli isimler de katıldı. Göstericiler, Marine Le Pen’in liderliğindeki aşırı sağcı RN partisinin yüksek oy toplama ihtimaline karşı duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi. Halk Cephesi’nin milletvekili adaylarına destek çağrısında bulunan göstericiler, “Faşizm öldürüyor, faşizme karşı mücadele edelim” ve “Fransızlar çok çabuk unutuyorsunuz, aşırı sağ iktidarı aldığında, geri vermez” yazılı dövizler taşıdı.

Göstericilerin Talepleri

Göstericiler, aşırı sağa karşı duyarlılığı artırmak amacıyla duvarlara “RN’ye oy vermeyin” ve “İçinde nefret barındırmayan parti istiyoruz” gibi sloganlar yazdı. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un resimlerinin bulunduğu ve “Çalışanlar için bir numaralı halk düşmanı” yazılı afişler de binaların cephelerine yapıştırıldı.

Güvenlik Önlemleri ve Olaylar

Gösteriler sırasında bazı iş yerleri, vitrinlerinin zarar görmemesi için önlemler aldı. Ancak, reklam panoları ve otobüs duraklarının camları kırıldı, bazı çöp bidonları ateşe verildi. Polis, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Genel İş Sendikası (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülke genelinde düzenlenen gösterilere 640 bin kişinin katıldığını duyurdu. Fransız basını ise resmi kaynaklara dayanarak, 250 bin kişinin gösterilere katıldığını, 21 bin güvenlik gücünün görev aldığını, 9 kişinin gözaltına alındığını ve 3 polisin yaralandığını bildirdi.

Göstericilerin Görüşleri

Göstericilerden Pauline, AA muhabirine yaptığı açıklamada, RN gibi nefret söylemi yayan bir partinin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüksek oy almasının endişe verici olduğunu belirtti. Pauline, “Irçılık bir görüş değil, bir suçtur.” dedi. Siriane isimli bir diğer gösterici ise, aşırı sağın iktidar olması durumunda vatandaşların haklarından endişe duyduğunu ifade etti ve solcu siyasetçilerin hızlı bir şekilde birlik olabilmesinin önemine vurgu yaptı.