Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali

İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali. Bu işgalin etnik temizlik ve savaş suçlarıyla genişlediğini belirtti.

İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali.

İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS+ oturumunda yaptığı konuşmada İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline dikkat çekerek, bu işgalin etnik temizlik ve savaş suçlarıyla genişlediğini belirtti.

İsrail’in Filistin’deki Faaliyetleri

ANKARA/MOSKOVA (AA) – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’de yaşanan olaylara ve bu durumun küresel yönetişim üzerindeki etkilerine değindi. Fidan, “İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali, istila, kitlesel yerinden etme, etnik temizlik ve savaş suçları ile genişlemektedir.” ifadelerini kullandı.

Küresel Ekonomik ve Jeopolitik Durum

BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında düzenlenen BRICS+ oturumunda konuşan Fidan, küresel ilişkilerde yüksek türbülanslı bir dönemden geçildiğine işaret ederek, pandemi sonrası dönemde küresel ekonominin direnç göstermeye devam ettiğini, ancak jeoekonomik görünümün hala zayıf olduğunu belirtti. “Hala yüksek enflasyonla karşı karşıyayız. Kırılganlıklar devam ediyor ve jeopolitik gerilimler tırmanabilir,” dedi.

Uluslararası Sistem ve Çözümler

Fidan, “kurallara dayalı uluslararası sistem” olarak adlandırılan düzenin, bu çağda dengeli ve hızlı çözümler sunma konusunda yetersiz kaldığını ifade etti. Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşananların, küresel yönetişim üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Filistin’deki Durum

Fidan, Gazze’de yaşanan olayların norm ve değerlerin aşındığını açıkça gösterdiğini belirterek, “Birkaç kişinin ikiyüzlülüğü ve stratejik körlüğü nedeniyle 36 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yerinden edildi ve Gazze Şeridi tamamen yok olmanın eşiğinde.” dedi. İsrail’in işgali, istila, kitlesel yerinden etme, etnik temizlik ve savaş suçlarıyla genişlemekte olduğunu vurguladı.

İki Devletli Çözüm ve BM’nin Rolü

Fidan, ABD’nin üç aşamalı ateşkes önerisi doğrultusunda BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararı olumlu bir adım olarak nitelendirirken, bunun yeterli olmadığını belirtti. “İki devletli çözüm gerçekleşmeden ne İsrail’in ne de Filistin’in güvenliğinden söz etmek mümkün değildir.” diye konuştu.

Türkiye’nin Uluslararası İşbirliği Vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “dünya beşten büyüktür” mottosuna atıfta bulunan Fidan, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi ve diğer çok taraflı örgütlerde reform yapılması için çaba sarf ettiğini vurguladı. “Bu bağlamda BRICS ile işbirliğimize değer veriyoruz. BRICS içindeki çeşitliliğin kalkınma ve istikrarı artırmak için önemli bir araç olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Sonuç ve Değerlendirme

Bakan Fidan’ın açıklamaları, uluslararası topluma Filistin’deki durumun ciddiyetini hatırlatarak, daha fazla işbirliği ve diplomasinin önemini vurgulamaktadır. İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi, bölgesel barış ve istikrar için kritik öneme sahiptir.