Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kıyamet buzulu hızla eriyor

Antarktika’daki Thwaites Buzulu’nda mevcut erimenin devam etmesi i 2100 yılına kadar deniz seviyesini 65 cm yükseltebilir.

Antarktika'daki Thwaites Buzulu'nda mevcut

Antarktika’daki Thwaites Buzulu’nda mevcut erimenin devam etmesi halinde 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 65 santimetre yükselebileceği, iklim değişikliğinin şiddetinin ve hızının bu yükselişi etkileyecek faktörlerden biri olduğu belirtildi.

“Thwaites Buzulu” olarak adlandırılan buzul, Antarktika Yarımadası’nın doğusunda yer alıyor ve “kıyamet buzulu” olarak biliniyor. 192 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Antarktika’nın en büyük buzullarından biri olan Thwaites, küresel deniz seviyesinin yüzde 4’ünden sorumludur ve yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor.

ABD, Kanada ve Finlandiya’dan bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı. El Nino’nun yaşandığı 2023 yılı Mart ve Haziran ayları arasında alınan radar verileri kullanılarak, sıcak okyanus suyunun buz oluşumunun derinliklerine ilerleyip erimeyi hızlandırdığı bulundu. Bu durum, buzulun alt kısmını her yıl 20 metre eritebileceğini gösteriyor.

Thwaites Buzulu, 1979’dan 2017’ye kadar 634 groston kütle kaybetmiş ve 1992’den 2011’e kadar yılda 1 kilometre hızla geri çekilmiştir. Bu, Antarktika’daki en hızlı geri çekilmelerden biridir.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Thwaites Buzulu’nun ABD’nin Florida eyaleti büyüklüğünde olduğunu belirtti. Ayrıca, buzulun tamamen erimesinin küresel deniz seviyesini 3,5 metreye kadar yükseltebileceğini ve komşu buzulları tetikleyebileceğini ifade etti.

Özsoy, küresel ısınma, sıcak su girişi ve buzul tabanı erimesi gibi faktörlerin buzulun erimesine neden olduğunu açıkladı. Thwaites Buzulu’nun erimesiyle deniz seviyesinin önemli oranda yükselebileceği ve bu durumun deniz yaşamında değişikliklere, kıyı bölgelerdeki bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Deniz seviyesindeki yükselmenin kıyı ve ada ülkelerinde sel ve altyapı hasarına, su kaynakları sorununa ve ekonomik kayıplara neden olacağını belirten Özsoy, en fazla risk altındaki ülkeler arasında Maldivler, Tuvalu, Marshall Adaları, Kiribati, Solomon Adaları, Bangladeş, Hollanda, Vietnam, Endonezya ve Japonya’nın bulunduğunu ifade etti.

Risk altındaki ülkelerin deniz seviyesinin yükselmesine karşı acil önlemler alması gerektiğini vurgulayan Özsoy, bilim insanlarının deniz duvarları inşa etmek, kıyı şeridini yükseltmek, su kaynaklarını korumak ve göç planları yapmak gibi uyum politikaları önerdiklerini belirtti.