Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğum iznine kademeli artış gündemde

Doğum iznine kademeli artış gündemde. Bu gelişme, hükümeti doğurganlık oranını artırmak için harekete geçmeye zorladı.

Doğum iznine kademeli artış

Doğum iznine kademeli artış gündemde. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerine göre, ülkenin toplam doğurganlık hızı en düşük seviyeye gerileyerek 1,51’e düştü. Bu durum, nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin oldukça altında kalındığını gösteriyor. Bu gelişme, hükümeti doğurganlık oranını artırmak için harekete geçmeye zorladı.

Doğum iznine kademeli artış gündemde

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, doğum oranlarının artırılması için çeşitli teşvik önerileri gündeme getirildi. Bu öneriler arasında, çalışan kadınların doğum izinlerinin uzatılması ve evden çalışma modelinin uygulanması da bulunuyor. Konuyla ilgili olarak dört bakanlık kapsamlı bir çalışma başlattı ve etki analizi için harekete geçti.

Doğum İznine Kademeli Artış

Toplantıda, evli çiftlerin çocuk sahibi olmalarını teşvik etmek amacıyla, doğum izni sürelerinin uzatılması konusu detaylı olarak ele alındı. Çalışan kadınların doğum izinlerinin uzatılması, hem kamu hem de özel sektörde değerlendiriliyor. Bu kapsamda, doğum izninin uzatılmasının getireceği ilave maliyetler hesaplanacak ve çalışan kadın sayısı, doğum oranı, işten uzak kalma sürelerinin etkileri analiz edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, nüfusun yaşlanması riskine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK’in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Buna göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı 2023 yılında 1,51’e gerilemiştir. Yani nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir.”

Türkiye’de Doğum İzni Süreleri

Türkiye’de özel sektörde çalışan kadın personeller, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli doğum izni hakkına sahip. Bu süreye, 6 aylık ücretsiz izin de eklenebiliyor. Kamuda çalışan kadın memurlar ise yine 16 haftalık doğum izninden yararlanabiliyor. İkiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde ise bu süreye 2 haftalık ilave yapılıyor.

Yol Haritası ve Gelecek Planları

Dört bakanlığın yürüttüğü çalışmalar kapsamında, teşviklerin nasıl uygulanacağına dair bir yol haritası belirlenecek. Bu teşvikler, doğurganlık oranını artırmayı hedeflerken, aynı zamanda kadınların iş hayatında daha fazla yer almasını ve aile yaşamını desteklemeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, ülke genelinde kadın istihdamı, doğum oranları ve işten uzak kalma süreleri gibi çeşitli faktörler dikkate alınarak politikalar geliştirilecek.