Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Avrupa’da kızamık vakalarında artış

Avrupa’da kızamık vakalarında artış. Bu artışın, 2023 yılı boyunca bildirilen toplam 300 binden fazla vakayı aşması bekleniyor.

Avrupa'da kızamık vakalarında artış.

Avrupa’da kızamık vakalarında artış. DSÖ ve UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiği bildirildi. Bu yılın ilk üç ayında, Avrupa Bölgesi’nde 53 ülkenin 45’inde toplam 56,634 kızamık vakası rapor edildi. Bu artışın, 2023 yılı boyunca bildirilen toplam 300 binden fazla vakayı aşması bekleniyor.

Avrupa’da kızamık vakalarında artış

Raporda, kızamık hastalığının ciddi semptomlarının özellikle çocuklarda yaygın olarak görüldüğü vurgulandı. Hastalığın çocuk sağlığı üzerinde yıkıcı etkilere sahip olduğu belirtilerek, ciddi komplikasyon riskinin özellikle küçük çocuklarda daha yüksek olduğu ifade edildi. Bu durumun, çocukların diğer bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olduğu aktarıldı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktöründen Uyarı

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, her bir kızamık vakasının acil bir eylem gerektirdiğini belirtti. Özellikle COVID-19 salgını sırasında kızamık ve diğer aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı aşıları kaçıran çocukların birikiminin arttığına dikkat çeken Kluge, bu durumun vakaların artmasında etkili olduğunu ifade etti.

Küresel Eğilimler ve Önlemler

Raporda, kızamık vakalarının dünya genelinde artış gösterdiği ve 2024 yılında bildirilen vakaların, 2023 yılındaki toplamla eşleşeceği veya aşacağı belirtildi. Aşılanmamanın büyük bir risk oluşturduğu vurgulanarak, virüsün aşısız veya yetersiz aşılanmış kişiler arasında bulaşıcı hastalık yayabileceği aktarıldı.

DSÖ ve UNICEF, ülkelerin aşılama çabalarını sürdürmelerini, vaka tespitini ve temaslı takibini yoğunlaştırmalarını ve epidemiyolojik verileri kullanarak aşılama kapsamındaki boşlukları belirlemelerini destekleyeceğini vurguladı.