Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tatlı krizine elveda! İşte bu işin doğal reçetesi

Bazen yemek sonrası veya

Bazen yemek sonrası veya aniden tatlı bir istek mi geliyor? Özellikle yaz aylarında fit kalmak istediğinizde, tatlı yeme isteğiyle başa çıkmak zor olabilir.

Ancak endişelenmeyin! Beslenme ve Diyet Uzmanı, tatlı krizini kontrol etmenin 8 etkili yöntemini paylaştı.

1- MUTLAKA ARA ÖĞÜN YAPIN

Uzun süreli açlık durumlarında kan şekeri düşebilir, bu da vücutta tatlı isteği olarak kendini gösterebilir. Bu nedenle, beslenme düzeninize ara öğünler ekleyerek kan şekerini dengeleyebilir ve ani tatlı krizlerini engelleyebilirsiniz.

2- MEYVE İLE TATLANDIRACAĞINIZ YOĞURT/SÜT TÜKETİN

Tatlı isteği geldiğinde, bir kase yoğurt ile mevsim meyvesini tercih ederek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu karışım hem tatlı isteğinizi giderecek hem de kan şekerinizin ani yükselmesini önleyerek sindirim süresini uzatacaktır, böylece daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.

3- YETERİNCE SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Beyinde, susama ve acıkma aynı bölgeden kontrol edilir. Bu nedenle, zaman zaman susuzluk hissi, açlık veya tatlı isteği arasında karışıklık olabilir.

Su tüketimi, hem susuzluk hissini gidermek için hem de gereksiz kalori alımını önlemek için en sağlıklı yöntemdir.

4- BASİT KARBONHİDRATTAN UZAKLAŞIN

Beslenme düzeninizde, glisemik indeksi düşük olan kompleks karbonhidratlara odaklanarak, beyaz un ve şeker gibi basit karbonhidratların yerine geçebilirsiniz.

Tam buğday, sebzeler, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlar, kan şekerinizin daha yavaş yükselmesine yardımcı olurken tatlı isteklerini de engelleyebilir. Bu şekilde, daha dengeli bir kan şekerine sahip olabilir ve ani tatlı isteklerini kontrol altına alabilirsiniz.

tatlı krizi

5- YETERLİ VE KALİTELİ UYUYUN

Beslenme ve Diyet Uzmanına göre, yapılan araştırmalar 5 saatten az uyumanın şekerli içecek tüketimi ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Çünkü uyku düzeni bozulduğunda günlük enerji seviyeleri düşebilir ve bu durumu dengelemek için sürekli atıştırmalıklara yönelebiliriz. Tatlı isteği veya atıştırmalık alışkanlıklarından kaçınmak için yeterli ve kaliteli bir uyku aldığınızdan emin olmalısınız.

6- POSALI BESİNLER TÜKETİN

Besinlerde bulunan posa (lif), midenin boşalmasını geciktirerek daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Aynı zamanda, kan şekerinin ani yükselmesini önleyerek istikrarlı bir şekilde seviyesini korur ve tatlı isteğini azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle, lif açısından zengin besinler tüketmek, sağlıklı bir şekilde beslenmenin önemli bir parçasıdır.

7- ÇAY VE KAHVE YERİNE BİTKİ ÇAYINI TERCİH EDİN

Çay ve kahve gibi içecek alışkanlıkları tatlı atıştırmalıklarla ilişkilendirilebilir.

Eğer herhangi bir mide, bağırsak, böbrek veya tansiyon hastalığınız yoksa, çay ve kahve yerine gün içinde bir fincan bitki çayı içerek tatlı isteğini bastırabilirsiniz.

Bitki çayı içerisine tarçın kabuğu veya karanfil gibi doğal tatlandırıcılar ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Bu şekilde, sağlıklı bir alternatifle tatlı isteğinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

8- DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜNÜZÜ YAPTIRIN

Beslenme ve Diyet Uzmanı, “Tatlı isteği bazen henüz tanı konulmamış diyabet hastalığının ilk belirtilerinden biri olabilir. Bu nedenle düzenli kan testleri yaptırmak, vücudumuzdaki hastalıkları önceden tespit etmek veya vitamin ve mineral eksikliklerini belirlemek açısından son derece önemlidir” diyor.