Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yurt dışından getirilen cep telefonları için düzenleme

Yurt dışından getirilen cep

Yurt dışından getirilen cep telefonları için düzenleme. Ticaret Bakanlığı, yurt dışından getirilen cep telefonlarının vergilendirilmesi ve kayıt altına alınması konusunda yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler, vergi kaybı ve kaçakçılığın önlenmesi amacıyla hayata geçirildi.

Yurt dışından getirilen cep telefonları için düzenleme

Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada, yolcu beraberinde yurda getirilen eşyalarla ilgili kuralları, Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki Karar kapsamında düzenlediğini belirtti. Bu kapsamda “GSM-cep telefonu” da listeye dahil edildi.

Cep Telefonu Getirme Sınırları

Açıklamada, yabancı misyon mensupları hariç olmak üzere, yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak kaydıyla, üç takvim yılında yalnızca 1 adet cep telefonu getirilebileceği belirtildi. Bu telefon, yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokulabiliyor. Ancak, bunun haricinde, yolcu beraberinde hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün değil.

Vergi ve Kayıt Düzenlemeleri

Yeni düzenleme kapsamında, yolcuların beyanlarına aykırı olarak getirdikleri cep telefonlarının gümrük vergileri iki kat olarak alınacak ve eşya sahibine teslim edilecek. Ayrıca, bu şekilde getirilen telefonların IMEI numaraları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bildirilerek ulusal ağa tanıtılacak. Böylece, vergi kaybı ve kaçakçılığın önlenmesi için gerekli tedbirler alınmış olacak.

Muafiyet Fazlası Telefonların Bekletilmesi

Düzenlemeyle, sadece yolcu beraberinde getirilen bir adet cep telefonuna muafiyet tanınması uygulaması değişmedi. Ancak, hediyelik eşya statüsünde veya beyana aykırı olarak getirilen ikinci cep telefonlarının IMEI kaydı yapılmaması suretiyle kullanımı engelleniyor. Bu kapsamdaki telefonların vergileri ödenerek teslim edilmesi uygulaması ise kaldırıldı.

3 Aylık Bekletme Süresi

Açıklamada, yolcu beraberinde muafiyet fazlası olarak getirilen cep telefonunun, yolcu tarafından tekrar yurt dışına çıkarken teslim alınmak istenmesi halinde, Gümrük Kanunu’nda belirtilen 3 aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilebileceği belirtildi. Bu süre içerisinde yolcunun tekrar yurt dışına çıkarken beraberinde teslim edilmesi mümkün olacak.

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği bu yeni düzenlemeler, yurt dışından getirilen cep telefonlarının vergilendirilmesi ve kayıt altına alınması konusunda daha sıkı tedbirler içeriyor. Böylece, vergi kaybı ve kaçakçılığın önlenmesi hedefleniyor. Yolcuların, bu kurallara dikkat ederek hareket etmeleri, olası cezai yaptırımlarla karşılaşmalarını önleyecektir.