Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hububatta dört ayda 4 milyar dolarlık ihracat

Hububatta dört ayda 4

Hububatta dört ayda 4 milyar dolarlık ihracat. Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, bu yılın ilk dört ayında 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu dönemde en fazla ihraç edilen ürünler arasında bisküvi-pasta, buğday unu, şeker ve şeker mamulleri yer aldı.

Hububatta dört ayda 4 milyar dolarlık ihracat

Türkiye Gıda İhracatçıları’ndan yapılan açıklamaya göre, sektör, ilk çeyrek boyunca her ay 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Nisan ayında ise Ramazan Bayramı nedeniyle eksik iş günleri göz önüne alındığında, 884 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

İhraç Pazarları

En fazla ihracat yapılan pazarlardan biri olan Irak’tan sağlanan gelir yüzde 15,6 artarken, ABD pazarında ise yüzde 15,2’lik bir gerileme yaşandı.

Sektörün Değerlendirmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, sektörde yaşanan dalgalanmaları ve küresel gıda tedarikçileri için ortaya çıkan zorlukları vurguladı. Tiryakioğlu, özellikle kakao gibi emtialarda yaşanan fiyat artışlarının, üretim maliyetlerini etkilediğini ve sektörün kar marjlarını daralttığını belirtti.

Gelecek Beklentileri

Tiryakioğlu, Türkiye’nin tarım alanında sağladığı ilerlemelerle birlikte, buğday üretimindeki artışın devam edeceğini ve verimliliğin artacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye Gıda İhracatçıları’nın uluslararası alanda tanıtım çalışmalarını sürdüreceğini ve Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içinde ihracatı artırmaya odaklanacaklarını belirtti.