Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kahve ile Asla Karıştırmamanız Gereken 10 İlaç

Kahve, birçok insan için

Kahve, birçok insan için güne başlamanın ve gün içinde enerji seviyelerini yükseltmenin favori yollarından biridir.

Fakat, bazı ilaçlar ile kahve tüketmek, beklenmedik ve istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Bu yazıda, kahvenin etkisini değiştirebilen ve hatta tehlikeli hale getirebilen 10 ilaçtan bahsedeceğiz.

1. Tiroit İlaçları: Levotiroksin gibi tiroit hormonları, kahve ile birlikte alındığında emilimi azalabilir ve ilacın etkinliğini düşürebilir. Kahvenizi tiroit ilacınızı aldıktan en az 2 saat sonra içmeniz önemlidir.

2. Kan Basıncı İlaçları: Bazı kan basıncı ilaçları, kafein ile etkileşime girerek kan basıncında ani düşüşlere neden olabilir. Kahvenizi tansiyon ilacınızı aldıktan en az 30 dakika sonra içmeniz ve gün içinde kahve tüketiminizi sınırlamanız tavsiye edilir.

3. Antidepresanlar: SSRI ve SNRI gibi antidepresan ilaçlar, kahve ile birlikte alındığında anksiyete, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi yan etkilere yol açabilir. Kahvenizi antidepresan ilacınızı aldıktan en az 4 saat sonra içmeniz ve gün içinde kahve tüketiminizi sınırlamanız önemlidir.

4. Teofilin: Astım ve KOAH tedavisinde kullanılan teofilin ilacı, kahve ile birlikte alındığında kalp çarpıntısı, titreme ve uykusuzluk gibi yan etkilere yol açabilir. Kahvenizi teofilin ilacınızı aldıktan en az 2 saat sonra içmeniz önemlidir.

5. Kan Sulandırıcılar: Warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar, kahve ile birlikte alındığında etkinlikleri azalabilir ve kanama riskini artırabilir. Kahvenizi kan sulandırıcı ilacınızı aldıktan en az 2 saat sonra içmeniz ve gün içinde kahve tüketiminizi sınırlamanız önemlidir.

6. Antibiyotikler: Siprofloksasin gibi bazı antibiyotikler, kahve ile birlikte alındığında emilimi azalabilir ve ilacın etkinliğini düşürebilir. Kahvenizi antibiyotik ilacınızı aldıktan en az 2 saat sonra içmeniz önemlidir.

7. Steroidler: Prednizon gibi steroidler, kahve ile birlikte alındığında uykusuzluk, sinirlilik ve mide bulantısı gibi yan etkilere yol açabilir. Kahvenizi steroid ilacınızı aldıktan en az 4 saat sonra içmeniz önemlidir.

8. B12 Vitamini: B12 vitamini takviyeleri, kahve ile birlikte alındığında emilimi azalabilir ve vitaminin etkinliğini düşürebilir. Kahvenizi B12 vitamini takviyenizi aldıktan en az 2 saat sonra içmeniz önemlidir.

9. Demir Takviyeleri: Demir takviyeleri, kahve ile birlikte alındığında emilimi azalabilir ve demir eksikliği anemisine yol açabilir. Kahvenizi demir takviyenizi aldıktan en az 2 saat sonra içmeniz önemlidir.

10. Kalp Ritmi İlaçları: Digoksin gibi kalp ritmi ilaçları, kahve ile birlikte alındığında kalp atış hızında artışa ve düzensizliğe yol açabilir. Kahvenizi kalp ritmi ilacınızı aldıktan en az 4 saat sonra içmeniz önemlidir.