Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bağırsak sağlığınızı kötüleştiren 3 yanlış!

Bağırsak sağlığınızı kötüleştiren 3

Bağırsak sağlığınızı kötüleştiren 3 yanlış! Son yıllarda bağırsak sağlığı, sağlık bilincine sahip birçok kişi için önemli bir konu haline geldi.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Bağırsak sağlığınızı kötüleştiren 3 yanlış!

Bağırsak florasının genel sağlık üzerindeki etkisi, kolorektal kanser riskini artıran modern yaşam tarzı ve yaygın diyet kültürünün mide sorunlarını normalleştirmesi, bu konuya olan ilgiyi de beraberinde getiriyor.

Bazı bağırsak sorunlarının nedeni bilinmediğinden tedavi edilmesi de zor olabiliyor. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi yaygın bir rahatsızlık için ise tam bir tedavi söz konusu değil. Bu nedenle birçok kişi, semptomlarını hafifletmek için alternatif çözümlere yöneliyor.

Ancak Business Insider’a konuşan gastroenterolog Will Bulsiewicz, bu tür yöntemlerin bağırsak sorunlarını daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulunuyor. Bulsiewicz, bağırsak sağlığını geliştirmek isteyen insanların yaptığı 3 hatayı açıklıyor:

1. Takviyelere Güvenmek:

Son yıllarda gıda takviyelerine yönelim dünya çapında arttı. Fakat Bulsiewicz, takviyelerin gıdalarla rekabet edemediğini ve kötü bir diyete takviye eklemenin bir fayda sağlamayacağını söylüyor.

Uzman, bol lif ve çeşitli bitkiler içeren sağlıklı yiyecekler tüketmenin ve ardından bunları takviyelerle tamamlamanın gerekliliğini vurguluyor.

2. Kısıtlayıcı Diyetler Uygulamak:

Bulsiewicz, kısıtlayıcı diyetlerin insanların bağırsak sorunları yaşamasının önemli bir nedeni olduğunu savunuyor. Gıda gruplarının kesilmesi, bağırsaklara daha az çeşitte gıda girmesi anlamına gelir ve bu durum bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkiler.

Bağırsakta hepsi farklı gıdalarla beslenen binlerce farklı mikrop türü vardır. Bulsiewicz bu mikropları, gıda tercihleri olan küçük insanlar ve birlikte çalıştıkları diğer mikroplardan oluşan “takımlar” olarak görüyor. Uzman, tüm mikropların işlerini yapabilmeleri için beslenmeleri gerektiğini ve bunun için çeşitli bir diyetin gerekli olduğunu savunuyor.

3. Şişkinliği Yanlış Yorumlamak:

Birçok insan şişkinliği, vücutlarının belirli gıdaları reddetmesi olarak yanlış yorumluyor. Fakat Bulsiewicz, bunun her zaman doğru olmadığını, bağırsaklarınızın kaldırabileceğinden daha fazla yiyecek yemiş olabileceğinizi ya da sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomuna sahip olmamanızdan kaynaklandığını söylüyor.

Belirli bir yiyeceği sık yemiyorsanız, bağırsak mikrobiyomunuz bu yiyeceğe alışkın olmayabilir ve vücudunuz onu sindirmeye çalışırken şişkinlik yaşayabilirsiniz.

Bulsiewicz, bu semptomlara neden olan besinlerin aslında bağırsak mikrobiyom çeşitliliğini artırmak için en çok ihtiyaç duyduğunuz gıdalar olabileceğini belirtiyor.

Sağlıklı Bir Bağırsak Mikrobiyomu İçin Öneriler:

  • Çeşitli ve bol lifli besinler tüketin.
  • Fermente gıdaları diyetinize dahil edin.
  • Yavaş yavaş daha büyük porsiyonlara kadar çıkarak diyetinize yeni gıdalar ekleyin.
  • Takviyeler yerine öncelikle sağlıklı bir diyet odaklanın.
  • Bağırsak sorunlarınız konusunda endişeleriniz varsa doktora görünün.

Bu basit önerileri dikkate alarak bağırsak mikrobiyomu dengenizi sağlayabilir ve genel sağlık durumunuzu iyileştirebilirsiniz.