Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sinsi göz hastalığı glokom nedir?

Halk arasında ‘göz tansiyonu’,

Halk arasında ‘göz tansiyonu’, ‘karasu’ isimleriyle de anılan glokom binlerce insanı etkileyen sinsi göz hastalığı glokom hakkında merak edilenler. 

 Glokom tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı nedenidir. 

Çoğunlukla ileri dönemlere kadar hiçbir belirti vermeden seyreder ancak dikkatli bir göz muayenesi ile tanı konulabilir. 

Kırk yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden birinde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 20 kişiden birinde her iki gözde kalıcı görme kaybına neden olur. 

Genelde 20-21 mm Hg’in altındaki göz tansiyonu normaldir. Glokom hastalarını yüzde 70’inde göz içi basıncı 21mmHg ve üzerinde iken, yüzde 30 hastada normal değerlerde bulunmaktadır. Ancak daha düşük seviyelerdeki göz tansiyonlarında da glokom hastalığı görülebilir. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir.

GLOKOM TÜRLERİ NELERDİR?

Üretilen göz sıvısının boşaltılması engellenirse göz içi basıncı artar ve açık glokom oluşur ki bu en sık karşılaşılan glokom şeklidir. 

Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir.

Diğer bir glokom türü ise yine ileri yaşlarda ani olarak krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı, kusma ile karakterize bir tablodur. Acil tedavi gerektirir.  

Sinsi göz hastalığı glokom nedir?

GLOKOM BELİRTİLERİNE DİKKAT

Glokom, genellikle asemptomatiktir yani belirti vermez ve rutin göz muayenesinde veya başka bir nedenle doktora başvuran hastalarda yapılan muayene sırasında tesadüfen teşhis edilir.

Bu nedenle her göz muayenesinde göz tansiyonunun ölçümü ihmal edilmemelidir. 

Glokom çocuk ve bebeklerde de rastlanmaktadır. Yeni doğan bebekte normalden büyük gözler, saydam olması gereken kornea tabakasında bulanıklık veya saydam tabakada çizgilenmeler glokom belirtileri olabilmektedir.