Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ketojenik diyet ve zihin sağlığı

Ketojenik diyet ve zihin

Ketojenik diyet ve zihin sağlığı. Ketojenik diyetin, yüksek yağlı ve düşük karbonhidratlı bir yaklaşım olan ketojenik diyetin, zihin sağlığına olumlu etkileri olabileceğini gösteren yeni bir araştırma bulguları var.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Ketojenik diyet ve zihin sağlığı

Ketojenik Diyet ve Akıl Hastalıkları

Stanford Medicine’deki araştırmacılar tarafından yürütülen bir klinik çalışmada, şizofreni veya bipolar bozukluk tanısı konmuş 23 hasta üzerinde yapıldı. Katılımcılara, yüzde 10 karbonhidrat, yüzde 30 protein ve yaklaşık yüzde 60 yağ içeren bir ketojenik diyet uygulandı. Dört ay boyunca bu diyeti uygulayan katılımcıların yüzde 79’unun psikiyatrik semptomlarda klinik olarak anlamlı bir iyileşme gösterdiği tespit edildi.

Klinik Çalışmanın Sonuçları

Bu küçük çaplı ve kısa süreli çalışma, ketojenik diyetin akıl hastalıklarının semptomlarını hafifletebileceğini öne sürmektedir. Ancak, diyetin uzun vadeli etkilerini ve hastalıkların tedavisinde ne kadar etkili olabileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Yine de, bu bulgular, ketojenik diyetin zihin sağlığı üzerindeki potansiyelini vurgulamaktadır.

Ketojenik Diyetin Arkaplanı

Ketojenik diyet, vücudun glikoz yerine yağ yakmasını teşvik eder ve bu da ketonların üretilmesine neden olur. Bu ketonlar, beyne enerji sağlayarak metabolik eksiklikleri gidermeye yardımcı olabilir. Ketojenik diyetin uzun bir geçmişi var ve özellikle epilepsi tedavisinde kullanılmıştır. Ancak son yıllarda, özellikle sosyal medyada kilo kaybı için popülerlik kazanmıştır. Ancak, uzmanlar bu diyetin potansiyel faydaları ve riskleri konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.