Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayburt’ta geleceğin mutfak şefleri yetişiyor

Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler

Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri, yöresel tatlarından dünya mutfağına kadar geniş bir yelpazedeki lezzetleri uygulamalı olarak öğreniyorlar.

Bölümdeki 100 öğrenci, ilk yıl ağırlıklı olarak aldıkları teorik eğitimi takiben ikinci yıl, beş yıldızlı otellerin profesyonel mutfaklarını aratmayan ortamda pratik becerilerini geliştiriyorlar.

Geçen yıl hizmete giren ve endüstriyel mutfak ekipmanlarıyla donatılmış uluslararası standartlara uygun Gastronomi Laboratuvarı’nda, Anadolu mutfağının seçkin lezzetlerinden hünkarbeğendi, fırında çömlek, Kayseri yağlaması, İzmir köfte, lahmacun, karnıyarık, etli kuru fasulye ve pilav gibi yemekleri hazırlayan öğrenciler, aynı zamanda Kore, Fransız, İspanyol ve Hindistan mutfağının da ünlü yemeklerini deneyimliyorlar.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, öğrencilerin hem yöresel hem de ulusal ve uluslararası mutfağın çeşitli lezzetlerini öğrenme fırsatı yakaladığını ifade etti.

Programın 4 yıl önce başlatıldığını, geçen yıl ise öğrencilerin beş yıldızlı otellerin mutfaklarını aratmayacak bir ortamda eğitim aldığını belirten Türkmen, hedeflerinin nitelikli insan gücü yetiştirerek turizm sektöründe istihdamı desteklemek olduğunu vurguladı.

Bayburt Üniversitesinde aşçılık eğitimi

Türkmen, aşçılık programının bu bağlamda hem kente hem de bölgeye önemli katkılar sağlayacağını vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:

“Özellikle şehrimizin ve bölgemizin mutfak kültürünü hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmak için bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Bölümümüz ilgi görüyor. 50 kontenjan üzerinde de öğrenci kaydı alıyoruz. Bunu, gastronomi bölümünü de aktif hale getirerek lisans programıyla güçlendirmek istiyoruz. Bu anlamda üniversitemizin yeterli donanımı ve insan gücü, akademisyen profili bulunuyor. İnşallah aşçılık ve gastronomi üniversitemizin öne çıktığı alanlar arasında yer alacak.”

Bayburt Üniversitesinde aşçılık eğitimi

“Sektöre hızlı bir giriş yapıyorlar”

Öğretim görevlisi Mehmet Nazik Gül ise ilk yıl beslenme ilkelerine dayalı menü planlama, turizm genel kavramları, mutfakta temel gereklilikler, aromatik otlar ve baharatlar gibi dersleri alan öğrencilerin ikinci sınıfta ise tamamen pratik mutfak eğitimi aldığını belirtti.

Gül, öğrencilerin yöresel lezzetlerin yanı sıra Türk ve dünya mutfağı dersleri de aldığını vurguladı.

Bayburt Üniversitesinde aşçılık eğitimi

İkinci sınıf öğrencisi Nazlı Çiçek de okulda yöresel yemeklerden dünya mutfağına kadar geniş bir lezzet yelpazesini öğrendiklerini dile getirdi.

Özellikle uygulamalı derslere ağırlık verildiğini ve staj programı uygulandığını dile getiren Çiçek, “Bu sürede hem sektörle tanışma fırsatı buluyoruz hem de tecrübe ediniyoruz. Bu imkanlarla mezun olduktan sonra daha iyi iş imkanları bulabileceğimizi düşünüyoruz.” diye konuştu.

Öğrencilerden Şennur Aydoğan da beş yıldızlı otellerin profesyonel mutfaklarını aratmayacak bir ortamda eğitim aldıklarını belirtti.

 

Bayburt Üniversitesinde aşçılık eğitimi

KAYNAK: AA