Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnekten insana kuş gribi bulaştı

Teksas eyaletinde, H5N1 virüsü

Teksas eyaletinde, H5N1 virüsü taşıyan bir ineğe temas eden bir kişide kuş gribi teşhis edildi. Bu, ABD’de 2020 yılından bu yana bir insanda teşhis edilen ilk kuş gribi vakası olarak kayıtlara geçti.

Vaka ve Sağlık Yetkililerinin Açıklamaları

Teksas eyaletindeki sağlık yetkilileri, H5N1 virüsü taşıyan bir ineğe temas eden kişinin hastaneye başvurması üzerine teşhisin konulduğunu duyurdu. Hastanın gözlerinde kızarma gibi belirtiler gözlemlendiği belirtildi. Uzmanlar, genel halka yönelik riskin düşük olduğunu vurgulayarak, ancak yine de hasta hayvanlarla temas etmekten kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

Tedavi ve Önlemler

Hasta, tedavi altına alınarak antiviral ilaçlarla müdahale edildi ve izole edildiği aktarıldı. Sağlık yetkilileri, halkın süt ve süt ürünlerini güvenle tüketebileceğini, çünkü pastörizasyon işlemiyle virüsün etkisiz hale getirildiğini belirtti. Ancak, hayvanlarla temas halindeki kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Kuş Gribi ve Geçmiş Vakalar

ABD’de daha önce de kuş gribi vakalarına rastlanmıştı. Ancak, insanlarda görülen ilk H5N1 kuş gribi vakası 2020 yılında Colorado’da rapor edilmişti. Bu vakanın ardından, yetkililer besi hayvanlarında yapılan testlerde herhangi bir insanlara daha kolay bulaşma riski taşıyan değişiklik tespit etmediklerini belirtmişlerdi.

Kuş gribi genellikle hafif semptomlarla seyrederken, nadir durumlarda ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına ve zatürreye yol açabilir. Bu nedenle, insanların hayvanlarla temas etmeleri durumunda dikkatli olmaları önem arz etmektedir.