Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Down sendromlu genç kadın çalışma hayatındaki başarısıyla örnek oluyor

Down sendromuyla mücadele eden

Down sendromuyla mücadele eden ancak iş hayatına atılarak 5 yıldır veri giriş sorumlusu olarak başarıyla çalışan Çağla Köksal, çevresine ilham kaynağı olurken kendi başarısının tadını çıkarıyor ve bağımsızlığının keyfini sürüyor.

37 yaşında olan ve İstanbul’un Tuzla ilçesinde yaşayan down sendromlu Çağla Köksal’ın hayatı, Türkiye Down Sendromu Derneği’nin istihdam programı sayesinde dönüştü.

Destekli istihdam projesi kapsamında down sendromlu bireylere yönelik eğitimlere katılan Köksal, Teknopark’ta bir firmada çalışmaya başladı.

Bu şirkette 5 yıldır veri giriş sorumlusu olarak çalışan Köksal, dezavantajlı durumuna rağmen iş hayatında gösterdiği özverili çalışmalarla yöneticileri ve çalışma arkadaşları tarafından sevildi.

Köksal, kazandığı parayla kendi geçimini sağlamanın ve kariyer yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

“Ekip arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyoruz”

Çağla Köksal, başarı öyküsünü 21 Mart’taki Down Sendromu Farkındalık Günü’nde AA muhabirine paylaştı.

İşini keyifle gerçekleştirdiğini ifade eden Köksal, “Ekip arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyoruz ve onlar da beni çok seviyor. Benim gibi arkadaşlarımın da iş hayatında daha fazla yer almasını ve meslek sahibi olmasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

Köksal, Türkiye Down Sendromu Derneği’nin sosyal etkinlikleri ve kariyer gelişimlerine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Babasının vefat ettiğini ve annesi ile üç kardeşiyle birlikte yaşadığını belirten Köksal, şunları ifade etti:

“Ailem iş sahibi olmamdan çok mutlu. Maaşımı biriktiriyorum ve spor bir araba almak istiyorum. Beşiktaşlıyım, o yüzden arabamın siyah beyaz olmasını istiyorum. Sıkı bir diyet yapıyorum. Bu yüzden her akşam yürüyüş yapıyorum, pilatese gidiyorum. Bir de köpeğim var adı Zeytin. Yürüyüşlerimde bana eşlik ediyor. Ayrıca boyama da yapıyorum.”

“Çağla ile çok iyi bir iletişim içindeyiz”

Çağla Köksal’ın çalıştığı şirkette yöneticilik yapan Özlem Akdere, Köksal ile birlikte çalışmanın son derece değerli bir deneyim olduğunu ifade etti.

Daha önce ekip olarak down sendromlu bir kişiyle çalışma tecrübelerinin olmadığını dile getiren Akdere, şöyle konuştu:

“O yüzden ilk başta endişelendik. Bu anlamda Türkiye Down Sendromu Derneği’nden gelen iş koçları çalışmamızı kolaylaştırdı. Tüm ekibimize Çağla ile nasıl iletişime geçilmesi gerektiği konusunda bir eğitim verildi. 15 gün boyunca iş ortamında iş koçu kendisine eşlik etti. Bu süre zarfında bizleri de bilgilendirdi. Şu an Çağla ile çok iyi bir iletişim içindeyiz. Ekibimizin bir parçası olarak çalışmaya devam ediyoruz.”

“Onun sayesinde azimle engellerin aşılabileceğini gördük”

Akdere, Çağla Köksal’ın veri girişlerinden sorumlu olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gördük ki bilgisayarı çok iyi kullanıyor. Teknolojiye çok yatkın. Yeni teknolojileri bizden bile daha iyi kullandığını söyleyebilirim. Çok hızlı öğreniyor. Her gün ortalama 7-8 eğitim programı düzenlediğimizi ve yaklaşık 200 veri girişi yaptığımızı düşünürsek, Çağla bizim için çok önemli bir işi başarabiliyor diyebiliriz. Arkadaşlarıyla ilişkisi çok güzel. Saygı ve sevgi çerçevesinde ilerliyor. Tüm arkadaşları ona çok yardımcı oluyor. Biz Çağla’ya bir çok şey öğretiyoruz ama o da bize bazı şeyleri öğretiyor. Onun sayesinde engellere rağmen azimle her şeyin nasıl aşılabileceğini görüyoruz.”

“İyi ki aramızda, kendisini çok seviyoruz”

İş arkadaşı Salih Gömürgen, Çağla Köksal’ın iş yerine ilk geldiğinde “Birlikte çalışabilir miyiz?” gibi endişeleri olduğunu belirterek, “Çağla’nın özverisi ve bizim ona sağladığımız destekle iyi bir ekip olduk. Çağla şu anda yine bizim için imkansız gibi görünen bir şeyi başarıyor ve iki gün evden çalışarak, kendi başına veri girişi yapabiliyor.” şeklinde konuştu.

Gömürgen, Köksal’ın, sabahları yaptıkları toplantıları yönettiğini, herkese sırayla söz verip, kargaşayı önlediğini ifade ederek, “Ayrıca bizim çok fazla data girişimiz var. Bu girişleri yapıyor. Çağla işinde her zaman başarılı olmayı seven bir insan, rekabetçi bir yapısı var. İyi ki aramızda kendisini çok seviyoruz.” şeklinde konuştu.

“170 down sendromluyu istihdam etik”

Türkiye Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen, destekli istihdam projesinin, zihinsel engelli bireylerin iş hayatında aktif rol almaları için son derece önemli bir yöntem olduğunu açıkladı.

Ekmen, bir down sendromlu bireyi istihdam ettikten sonra da onları yalnız bırakmadıklarını vurgulayarak, “Kendi yetenek ve becerilerine uygun olarak farklı alanlarda çalışıyorlar. Örneğin, okuma yazma ve bilgisayar kullanabilen arkadaşlarımız, Çağla gibi, veri girişi yaparken; eğitim almayan diğer arkadaşlarımız ise hizmet sektöründe görev yapıyor.” şeklinde konuştu.

Down sendromluların istihdamı konusunda iş yerlerinden çok olumlu geri dönüşler aldıklarının altını çizen Ekmen, “Bir yönetici, ‘down sendromlu elemanların bulunduğu birimlerin yöneticileri daha başarılı olmaya başladı, ciroları daha arttı’ dedi. Çünkü yöneticilerin down sendromlulara gösterdiği empatiyi, diğer elemanlara da yansıtması, hem yöneticilerin insani yönünün gelişmesine vesile oluyor hem de verimi artırıyor.” ifadelerini kullandı.

Fulya Ekmen, down sendromlu bireylerin meslek sahibi olması için 17 ilde 42 firma ile işbirliği yaptıklarını ve 170 kişiyi istihdam ettiklerini aktararak, %88 oranında istihdam sürekliliği sağladıklarını ifade etti.

KAYNAK – AA