Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bilim İnsanları, Eylüle Kadar Yeni Bir Yıldız Patlaması Bekliyor

Bilim insanları, Dünya’nın eylüle

Bilim insanları, Dünya’nın eylüle kadar “Nova” adı verilen bir yıldız patlamasına tanıklık edeceğini ve bu olayın gökyüzünde “yeni bir yıldız doğmuş” gibi görüleceğini öngörüyor.

Patlama, Samanyolu Galaksisi’nin Çoban ve Herkül takımyıldızları arasında bulunan Kuzeytacı Takımyıldızı civarında meydana gelecek.

Araştırmacılar, patlamanın gerçekleşeceği T Coronae Borealis ikili sisteminde bir “beyaz cüce” ve bir “kırmızı dev” yıldız bulunduğunu belirtiyorlar. Bu sistemde, yaklaşık olarak her 79 yılda bir patlama meydana geliyor. Patlama süreci, beyaz cücenin yaklaştıkça kırmızı dev ile etkileşime geçmesiyle başlıyor ve ardından kontrolsüz termonükleer patlamaya yol açıyor.

Patlamanın gökyüzünde Kutup Yıldızı kadar parlak olması bekleniyor ve Kuzey Yarımküre’den yaklaşık bir hafta boyunca gözlemlenebilecek. Nova, en yüksek ışık seviyesine ulaştığında “yeni bir yıldız doğmuş” gibi görünecek ve daha sonra birkaç gün boyunca çıplak gözle, ardından bir hafta kadar da dürbünle gözlemlenebilecek.

NASA’nın Göktaşı Ortamları Ofisi Direktörü William J. Cooke, patlamanın önümüzdeki aylarda gerçekleşeceğini belirtiyor ve T Coronae Borealis gibi tekrar eden novaların incelenmesinin yıldızlar arasındaki kütle aktarımını anlamaya yardımcı olduğunu vurguluyor.

NASA, patlamaya dair güncel bilgileri sağlamak için X’teki NASA Universe hesabı aracılığıyla bilgilendirme yapacak.