Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KOSGEB: işletmelere sağlanan geniş kapsamlı destek

Destek Türleri ve İşletme

Destek Türleri ve İşletme Sayıları

KOSGEB’in 2023 yılında sağladığı desteklerin detaylarına bakıldığında, işletmelerin çeşitli programlardan faydalandığı görülüyor.

Toplamda 107 bin işletmeye 18 milyar 132 milyon 875 bin 944 lira destek sağlanmıştır. Bunların içinde KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamından 39 bin 996 işletme, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ndan ise 16 bin 614 işletme yararlanmıştır.

Bölgesel Dağılım ve Destek Miktarları

Desteklerin bölgesel dağılımına bakıldığında, Akdeniz Bölgesi’nin en fazla destek alan bölge olduğu görülüyor. Bölgedeki 34 bin 559 işletmeye 8 milyar 160 milyon 631 bin 711 lira destek verilmiştir.

Diğer bölgeler sırasıyla Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgeleridir.

Desteklerin İşletme Ölçeğine Göre Dağılımı

Desteklerin işletme ölçeğine göre dağılımı incelendiğinde, mikro işletmelerin bu desteklerden daha fazla faydalandığı görülüyor.

Desteklerin yüzde 47,2’si mikro işletmeler, yüzde 35,4’ü küçük işletmeler ve yüzde 17,4’ü orta ölçekli işletmeler tarafından kullanılmıştır.

Destek Alan Sektörler

KOSGEB’in sağladığı destekler arasında imalat, madencilik, taş ocakçılığı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, inşaat, ulaşım ve depolama gibi çeşitli sektörler bulunmaktadır.

Deprem Sonrası Destekler

Deprem sonrası mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin canlanmasını desteklemek amacıyla ayrılan fonlar kapsamında, özellikle deprem bölgesindeki işletmelere büyük destek sağlanmıştır.

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa gibi bölgelerde toplamda 39 bin 680 işletmeye 12 milyar 802 milyon 900 bin lira destek sağlanmıştır.