Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kartlı harcamalar iki katına çıktı

Market ve Yemek Alışverişlerinde

Market ve Yemek Alışverişlerinde Kart Kullanımı Artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre gıda enflasyonu yüzde 71’e ulaşırken, son bir yılda kartlı yemek harcamaları yüzde 141, market alışverişleri ise yüzde 109 arttı.

Kartlı Harcamalardaki İkinci Yılın Özeti

Yüksek fiyatlar ve alım gücündeki düşüş, temel ihtiyaçlar için dahi kredi kartlarının tercih edilmesine neden oluyor. Yemek ve market alışverişlerinde kart kullanımı geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek gerçek gıda enflasyonunun boyutlarını ortaya koyuyor. Ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonun en önemli nedenlerinden biri olarak gördüğü kredi kartı harcamalarını kısmak istiyor. Ancak, bu durum dar gelirli kesimi daha da zor durumda bırakabilir.

Kart Borcu Rekor Seviyede

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bireysel kredi kartı borcu 8 Mart haftasında 1.3 trilyon lira eşiğini aşarak rekor seviyeye ulaştı. Kart borçları bir önceki yıla göre yüzde 153.9 artarak 8 Mart’ta 1 trilyon 319 milyar liraya çıktı.

Market ve Yemek Alışverişlerinde Kart Kullanımı Artıyor

Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, yemek harcamaları için yapılan kartlı ödemeler bir yılda yüzde 141.20 artarak 14.6 milyar lirayı aştı. Aynı dönemde market ve alışveriş merkezlerinde yapılan haftalık kartlı harcamalar ise yüzde 109 artışla 44.2 milyar liraya ulaştı.

Kart kullanımındaki bu artış, finansal istikrarı ve harcamaların kontrolünü sağlama adına dikkatle takip edilmesi gereken bir gelişmedir.