Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yapay zeka ve lazer ile nefes analizi

Mide Rahatsızlıklarının Teşhisi Aksaray

Mide Rahatsızlıklarının Teşhisi

Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Bayraklı liderliğinde yürütülen bir proje, yapay zeka ve lazer tabanlı bir sensör sistemi geliştirerek mide rahatsızlıklarını nefes analizi yoluyla teşhis etmeyi hedefliyor.

Proje ve Geliştirme Süreci

Prof. Dr. Bayraklı, Almanya’da lazer sistemleri üzerine 10 yıl çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönerek Aksaray Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etti. Laboratuvarlarında, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak nefes analizi yöntemlerini geliştirmeye odaklandı. Geliştirilen yapay zeka ve lazer tabanlı cihazın amacı, mide kanseri, ülser, gastrit gibi mide hastalıklarını ve diyabeti teşhis etmek.

Yapay zeka ve lazer ile nefes analizi

Yapay Zeka ve Sensör Teknolojisi

Yapay zeka ile yapılan ön çalışmaların ardından, sistem daha kompakt ve taşınabilir hale getirilerek kullanıcı dostu bir formata dönüştürülecek. Bu sensör sistemi, hastaların nefesini analiz ederek mide rahatsızlıklarını belirleyebilecek. Proje, bir eğitim aşamasından geçerek yapay zekaya hastalıkların belirtilerini öğretecek ve ardından hasta verilerini değerlendirerek teşhis koyacak.

Deneme Aşaması ve Hedefler

Projenin belirli bir aşamaya geldiği ve deneme sürecine geçildiği belirtiliyor. İlk etapta mide rahatsızlığı bulunan ve bulunmayan bin kişi üzerinde denemeler yapılacak. Bu süreçte, yapay zekanın öğrenme aşamasında kullanılacak olan binlerce veri toplanacak. Hedef, daha konforlu, ucuz ve etkili bir teşhis yöntemi geliştirerek hastaların yaşam kalitesini artırmak ve invaziv yöntemlere alternatif sunmaktır.