Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Uzmanından Kuzey Anadolu Fayı Uyarısı

Neotektonik ve deprem uzmanı

Neotektonik ve deprem uzmanı Prof. Dr. Hamit Haluk Selim, Kuzey Anadolu Fayı Hattı üzerinde yaşanabilecek potansiyel depremlere dikkat çekti.

Selim’e göre, bu fay hattında meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki depremlerde yapıların yüzde 80’i hasar görebilir. İşte uzmanın uyarıları:

Fay Hattının Önemi

Prof. Dr. Selim, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fayı’nın önemine vurgu yaptı. Özellikle Erzurum, Erzincan gibi şehirlerin çevresinde yer alan aktif faylar üzerinde yaşanan hareketlilik, bölgede büyük depremlere neden olabilecek potansiyeli taşıyor.

Yedisu Fayı Tehlikesi

Özellikle sismik boşluklu Yedisu Fayı’nın büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Selim, bu fayın 100 kilometre uzunluğunda ve 10 kilometre derinliğinde olduğunu ifade etti. Yedisu Fayı’nın hareket etmesi durumunda, bölgede ciddi hasarlara yol açabilecek büyük depremler meydana gelebilir.

Yapı Stoğunun Durumu

Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan 24 ildeki yapı stoğunun durumunu endişe verici bulan Selim, yapıların yüzde 80’inin depreme karşı dayanıksız olduğunu belirtti. Bu durumda, olası bir büyük depremde binaların büyük bir kısmının hasar görmesi ve hatta yıkılması kaçınılmaz olabilir.

Önlemler ve Kentsel Dönüşüm

Selim, depreme karşı alınabilecek önlemler arasında zemin koşullarının iyileştirilmesi ve kentsel dönüşümün önemine değindi. Ancak yapı stoğunun büyük çoğunluğunun dayanıksız olduğu göz önüne alındığında, acil olarak yapısal iyileştirmelerin yapılması gerektiğini vurguladı.