Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Jüpiter’in uydusu Europa’nın oksijen üretimi ve keşifleri

ABD Ulusal Havacılık ve

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’nın Juno keşif uydusu tarafından sağlanan verileri inceleyen araştırmacılar, Jüpiter’in Europa uydusunda günde 1000 ton oksijen üretildiğini ortaya çıkardılar. Bu miktarın, günlük olarak 1 milyon kişinin oksijen ihtiyacını karşılamak için yeterli olduğu bulundu.

NASA’nın raporuna göre, bilim insanları, Juno keşif uydusunun verilerini analiz ederek Europa’da oksijen üretiminin, önceki tahminlerden daha düşük olduğunu keşfettiler. Ancak, bu üretim miktarının bile 1 milyon kişinin bir günlük oksijen ihtiyacını karşılayacak kadar olduğunu belirlediler.

Söz konusu bilgiye, 3 bin 100 kilometre çapındaki buzlarla kaplı Europa’nın yüzeyinden hidrojen çıkışını ölçen Juno aracının, Jüpiter Auroral Dağılım Deneyi (JADE) enstrümanıyla bu verilere ulaşıldı.

Juno, 29 Eylül 2022’de Europa’nın 354 kilometre yakınından geçerken, uydunun yüzeyinde meydana gelen hidrojen ve oksijen miktarını ölçtü.

Jüpiter’den gelen yüklü parçacıklar Europa’daki su moleküllerini parçalıyor

Araştırmada, Europa’nın yörüngesinin Jüpiter’in radyasyon kuşaklarının tam ortasında yer almasının etkisiyle, Jüpiter’den gelen yüklü parçacıkların uydunun yüzeyindeki su moleküllerini parçalayarak hidrojen ve oksijen oluşturduğu belirtildi.

Princeton Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Jamey Szalay, “Europa, yavaş yavaş eriyen bir buz topuna benzer şekilde akıyor. Ancak burada akan şey, Jüpiter’in olağanüstü manyetik alanı tarafından sürüklenen iyonize parçacıklardan oluşan bir ‘sıvı’. Bu iyonize parçacıklar Europa’ya çarptığında, yüzeydeki buz halindeki su moleküllerini parçalayarak hidrojen ve oksijen üretiyor. Bu durum, buz kabuğunun sürekli olarak yüklü parçacık dalgaları tarafından aşındırıldığı anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.

Araştırmada, Jüpiter’in buzlu uydusunda saniyede yaklaşık 12 kilogram oksijen üretildiği belirlendi, bu da önceki tahminlerin altında kalan bir üretim miktarıdır ve saniyede 1 tondan fazla üretim olduğuna dair önceki tahminleri gözden geçiriyor

Astrobiyologlar, üretilen oksijenin bir kısmının buzun altındaki okyanusa karışarak biyolojik yaşamı destekleyen bir ortam oluşturabileceğini değerlendiriyor.

NASA’nın 2011’de uzaya fırlattığı Juno keşif uydusu, Temmuz 2016’dan bu yana Jüpiter’in yörüngesinde bulunarak keşif faaliyetlerini sürdürüyor.

Europa, Jüpiter’in 2024 itibarıyla bilinen 95 uydusundan biri olarak bilinir ve 1610’da İtalyan gökbilimci Galileo Galilei tarafından keşfedilmiştir.

NASA’nın Voyager 2 uzay aracı 1979’da Europa’ya yakın geçiş yaparak uydunun ilk detaylı fotoğraflarını çekmiştir

1995-2003’te Jüpiter’in yörüngesinde dönen Galileo uzay aracı, Ocak 2000’de Europa’ya 351 kilometre uzaklıktan geçerek uydunun detaylı fotoğraflarını yakalamıştı.

NASA’nın, Ekim 2024’te fırlatacağı Europa Clipper uzay aracının 2030’da Jüpiter sistemine ulaşması ve 4 yıl boyunca Jüpiter’in yörüngesinde dönmesi planlanıyor.

KAYNAK: AA