Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siyanür hangi yiyeceklerde bulunur?

Siyanür, siyano grubu bir

Siyanür, siyano grubu bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere denir. Organik ve inorganik çeşitleri bulunur veya endüstriyel süreçler ile üretilerek kullanılır. Organik bileşikleri nitril grubu altında isimlendirilir ve çoğu zehirli sayılmaz. Bazı bitkiler ve hayvanlar tarafından da üretimi söz konusudur. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri üretebilir.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Siyanürü Doğal Olarak Üreten Bitkiler

Kiraz, badem, kayısı, şeftali ve erik çekirdekleri, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi bitkiler siyanürlü bileşikleri, otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak doğal bir şekilde üretebilir.

Siyanür Kullanım Alanları

Endüstride, genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayinde altı, gümüş araması gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılır. Diğer yandan gaz formu hiydrosiyanik asit de ‘HCN’ akrilik fiber, plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklık ile kullanılmaktadır.

Siyanür Zehirlenmesi ve Tedavisi

Bazı sebze ve meyvelerde bulunan siyanürün yüksek miktarda olanı vücudumuz için tehlikeye neden olabilir. Siyanürün zehirlenme etkisi, solunum yoluyla alınması durumunda çok hızlı olabilir ve acil müdahale gerektirebilir. Siyanür zehirlenmesinin tedavisinde, maddenin zehirsiz başka bir metabolite çevrilmesi gerekir. Bunun için hastaya sodyum nitrit verilir ve ardından sodyum tiyosülfat kullanılır. Ayrıca, zehirlenme solunum yoluyla oluşmuşsa, kişi hemen bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı ve oksijen tedavisi ile başlanmalıdır.