Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arıların kış uykusuna yatması ne anlama gelir?

Kış Mevsimi ve Arı

Kış Mevsimi ve Arı Bakımı

Kış mevsimi, arıcılıkla uğraşanların arı kolonilerini kış uykusuna hazırlama zamanıdır.

Kovanların Dondurucu Soğuktan Korunması

Kırıkkale’deki bölgesel hava şartları, sıcaklıkların sıfırın altına eksi 15 derecelere kadar düşmesine neden olmaktadır. Bu durumda, kovanlar dondurucu soğuk, yağmur ve kar etkilerinden korunmalıdır.

Hanefi Liman, kovanlarını soğuktan korumak adına çeşitli aparatlar kullanarak önlemler almaktadır. Ayrıca, arıların kış aylarında açlıktan ölmemesi için kovanlara yeterli miktarda bal eklemek de önemli bir adımdır.

Varroa Paraziti ve Mücadele

Arı kolonilerini tehdit eden “varroa” paraziti, kış aylarında arıların sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kovan içine “bayvarol şerit” uygulaması yapılır.

Varroa parazitine karşı gerçekleştirilen bu işlem, arıların kış uykusuna daha sağlıklı girmelerini sağlar.

Arıların Kış Uykusu

Kış aylarının gelmesiyle birlikte arılar, kış uykusuna yatar. Arılar hava durumuna göre kış uykusuna yatacak mecburen. Hava sıcaklıkları 10 derece ve aşağısına indiği zaman arı salkıma girer.

Mesela bir kovanda 7 çıta arı varsa, kovaların çıtaların alt bölgesine yumak halinde toplanırlar, birbirlerini ısıtırlar, beslenmelerine yardım ederler, yavru varsa yavruyu koruma altına alırlar ve bu vaziyette kışı geçirmeye çalışırlar.

Stok Miktarının Önemi

Arıların kışı sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için yeterli miktarda stok bulunmalıdır. Hanefi Liman, “Arının stok miktarını ayarlamak gerekiyor. 7 çıta arı varsa 7 çıta arıda 2,5 kilo bal alan çıtalar olması gerekiyor.

Kış Koşullarına Uyum Sağlama

Arıların kış uykusuna yatmadan önce üzerlerinin yağmur ve kar etkilerinden korunması önemlidir. Havalandırma ise kovan içinde ısınan havanın yükselmesine ve arıların salkımının aşağıdan yukarıya doğru hareket etmesine yardımcı olur.

Bu, arıların daha az enerji harcamalarını ve stokları tüketme ihtimalini azaltır.

Nem ve Arıların Sağlığı

Arıların nemli kovanda dayanma gücünün zayıf olduğunu vurgulanıyor. Nem, petekleri sulayarak arıların kanatlarına zarar verebilir. Bu nedenle, varroa mücadelesinin yanı sıra kovanların nemden korunması için de tedbirler alınmalıdır.

Kış mevsimi, arıcılıkta dikkatli bakımın ve doğru hazırlıkların önemli olduğu bir dönemdir. Hanefi Liman’ın özenle yaptığı gibi, arıcılar arılarını kış uykusuna yatırmadan önce gerekli tüm önlemleri almalı ve stokları kontrol etmelidirler.