Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rekabet Kurulu’ndan en çok ceza yiyen sektörler

Rekabet Kurulu’nun faaliyetleri, mal

Rekabet Kurulu’nun faaliyetleri, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabetin korunması ve sağlıklı işleyişi için hayati öneme sahip. Özellikle 2023 yılında gerçekleştirilen faaliyetler, çeşitli sektörlerde rekabet ihlallerini belirlemeye ve cezalandırmaya yönelik önemli adımlar içeriyor.

Faaliyetlerin Özeti

Geçen yıl, Kurul 447 işlemi sonuçlandırdı. Bu işlemler arasında rekabet ihlali, birleşme ve devralma, özelleştirme, menfi tespit-muafiyet ve yargı kararlarına dair kararlar bulunuyordu. Özellikle birleşme ve devralma işlemlerinde alınan kararlar dikkat çekiciydi.

Birleşme ve Devralma İşlemleri

Kurul, 217 birleşme ve devralma işleminden 184’üne izin verirken, 3 işlemi koşullu onayladı. Bunun yanı sıra 30 işlemde ise izin verilmemesi yönünde karar alındı. Bu kararlar, piyasalardaki rekabetin korunması ve sağlıklı bir rekabet ortamının oluşturulması adına önemliydi.

Kurul ayrıca menfi tespit-muafiyet başvurularını da inceledi. 4 başvuruya bireysel muafiyet tanırken, 2 başvurucuya menfi tespit belgesi verdi. Bir başvuru grup muafiyeti kapsamında değerlendirilirken, bir başvuruya da koşullu muafiyet tanındı.

Rekabet İhlalleri ve Cezalar

145 rekabet ihlali soruşturması sonuçlandırıldı. Bunlardan 37’sinde ret kararı verilirken, 80’inde para cezası uygulandı. Para cezası uygulanan soruşturmaların 68’i uzlaşmayla sonuçlanırken, 28 dosya ise taahhüt üzerine sonlandırıldı.

Ceza Kesilen Sektörler

Geçen yıl ceza alan sektörler incelendiğinde, kimyasal ürünler öne çıkıyor. Bunun yanı sıra gıda ve makine endüstrileri de ceza alan sektörler arasında yer alıyor. Ayrıca kültür, sanat eğlence, inşaat, otomotiv ve taşıt sektörleri de ceza kesilen sektörler arasında bulunuyor.

Geçen yıl Rekabet Kurulu’nun kestiği idari para cezası tutarı oldukça dikkat çekiciydi. Toplamda 2 milyar 664 milyon 688 bin 745 lira tutarında ceza kesildi.

İncelemeler Devam Ediyor

Kurul, kimyasal ürünler, gıda endüstrisi, enerji, bilişim teknolojileri, platform hizmetleri ve inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaları ilgilendiren 48 soruşturmada inceleme işlemlerine devam ediyor.