Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Araç kapısı açma kazaları nedir, suçlu kim?

Trafikte birçok kaza meydana

Trafikte birçok kaza meydana geliyor ama bazıları var ki bu sebepten kaza olur mu? sorusu akıllara geliyor. 

Günlük yaşamda trafik kazaları ile ilgili haberler sıkça meydana geliyor. Ancak bazı kazaların nedenlerini duyunca bu kadar da olmaz deniliyor. 

İşte araba kapılarını açma yöntemleri de bu nedenlerden bir tanesi. 

Araç kapısı açma kazaları nedir, suçlu kim?

İSG Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, arabadan inerken kapı açma yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi. 

Sürücünün araç çıkışı için Dutch Reach yani uzaktan el yönteminin tavsiye edildiğini belirten Uçan, “Ayrıca bisikletlilerin durmuş veya park etmiş araçların kapı bölgesinden kaçınmaları da tavsiye edilir.” dedi.

ARAÇ ÇIKIŞI İÇİN İÇİN DUTCH REACH (UZAK EL YÖNTEMİ)…

Sürücünün kapıyı açmadan önce yan aynasını kontrol ederse veya omuz kontrolü yaparsa kapıların kapanmasının önlenebileceğini aktaran Uçan, şunları kaydetti:

“Araç çıkışı için Dutch Reach’in (uzak el yöntemi) kullanılması, her iki önlemi de birleştirdiği için kapı kapatmayı önlemek amacıyla tavsiye edilmiştir.

Bisikletliler, motorlu araç içindekilerin araçtan çıkarken gerekli tedbiri almaları konusunda güvenemeyecekleri için, bisikletlilerin durmuş veya park etmiş araçların kapı bölgesinden kaçınmaları tavsiye edilir.” dedi.

Araç kapısı açma kazaları nedir, suçlu kim?

Kapı açma kazaları en yaygın kazalar arasında… 

Dünyanın birçok şehrinde ‘Dooring’ kapı açma kazalarının en yaygın ve yaralanmaya neden olan bisiklet ve araç kazaları arasında yer aldığını kaydeden Dr. Uçan, “Geçen herhangi bir araç aynı zamanda ihmalkâr bir şekilde açılmış veya açık bırakılmış bir kapıya çarpabilir, hasar verebilir, dışarı çıkan sürücü veya yolcuyu yaralayabilir, öldürebilir.” dedi.

Olası bir kapı açma kazasında kim kusurlu?

Uçan, araç kapılarının açılmasıyla ilgili tüm dünyada belirli kuralların olduğunu belirterek ‘taksi sürücüsü, kapıyı açan yolcu ve motokuryenin neden olduğu olası bir kapı açma kazası’nda kimin sorumlu olduğu konusunun cevabının yaşanılan ülkenin kanunlarına göre değiştiğini söyledi. 

Araç kapısı açma kazaları nedir, suçlu kim?