Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Sanayi Üretimi 2023 yılında artış gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, sanayi üretimi endeksi 2023 yılı Aralık ayında aylık bazda yüzde 2,4 artarak olumlu bir seyir izledi.

Aynı dönemde yıllık bazda ise yüzde 1,6’luk bir artış kaydedildi.

Sektörel Değerlendirme

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi Aralık 2023’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,5 artış gösterdi.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde ise yıllık bazda yüzde 1,32’lik bir azalış kaydedildi.

Aylık Performans

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Aralık 2023’te bir önceki aya kıyasla yüzde 2,4 artarak olumlu bir ivme kazandı. Bu, endeksin 5 aylık düşüş trendinin ardından yeniden pozitife dönmesini simgeliyor.

Aylık bazda sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,9 artarken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,7 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 düşüş yaşadı.

TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranlarına bakıldığında, 2023 yılında sanayi üretiminin istikrarlı bir performans sergilediği görülmektedir.