Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sigorta işçi payı nedir, nasıl hesaplanır?

Sigorta işçi payı, çalışanların

Sigorta işçi payı, çalışanların bordrolarında yer alan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenen prim tutarıdır. Her çalışanın kazandığı brüt maaş farklı olduğu için bu pay da kişiye özeldir. Sigorta işçi payı, çalışanın brüt maaşı üzerinden hesaplanarak belirlenir.

SGK İşçi Payı Hesaplama Ekranı

SGK işçi payı hesaplaması, işçinin brüt maaşının belirli bir yüzdesine dayanır. İndirimsiz sigorta primi, brüt maaşın yüzde 37.5’ine karşılık gelir. Bu oran içerisinde işçi sigorta primi yüzde 14, işveren payı yüzde 20.5, işçi işsizlik payı yüzde 1 ve işveren işsizlik payı yüzde 2 şeklinde dağılır.

Sigorta Priminin Hesaplanması

Sigorta primi hesaplanırken brüt maaşın tamamı üzerinden işçi sigorta primi, işveren payı, işçi işsizlik oranı ve işveren işsizlik oranı dikkate alınır. Bu hesaplama şu formülle yapılabilir:

Prim Ücreti = (Brüt Ücret x İşçi Sigorta Prim Oranı) + (Brüt Ücret x İşveren Payı Oranı) + (Brüt Ücret x İşçi İşsizlik Oranı) + (Brüt Ücret x İşveren İşsizlik Oranı)

Sigorta işçi payı, çalışanlar için önemli bir maliyet unsuru olup, SGK’ya ödenen katkıları kapsar. Bu payın doğru hesaplanması, işveren ve çalışanlar için önemlidir.