Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimler Faydalanır?

İş dünyasındaki değişkenliklere karşı

İş dünyasındaki değişkenliklere karşı esnek bir çözüm olarak öne çıkan Kısa Çalışma Ödeneği, işyerlerindeki geçici çalışma sürelerinin azaltılması veya durdurulması durumunda, çalışanlara üç ayı aşmayacak şekilde gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Bu mekanizma, işverenlere ve çalışanlara belirli ekonomik, sektörel veya bölgesel zorluklarla başa çıkma imkanı sunmaktadır.

Kısa Çalışmanın Amacı Nedir?

Kısa çalışma uygulamasının temel amacı, istihdamı korumaktır. İşverenlere, çalışanların çalışamadıkları dönemde gelir desteği sağlanmasıyla birlikte, deneyimli personelin işten çıkarılmasının önüne geçilerek istihdamın sürdürülmesine katkı sağlanır.

Kısa Çalışmadan Ne Kadar Süreyle Yararlanılabilir?

Kısa çalışma uygulamasının azami süresi üç aydır. Bu süre, işyerindeki faaliyetlerdeki geçici azalmalara cevap vermek üzere esnek bir çözüm sunar.

Kısa Çalışma Ödeneğine Hangi İşverenler Müracaat Edebilir?

Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel krizlerin yanı sıra zorlayıcı sebeplerle karşılaşan her işveren, işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya tamamen durdurması durumunda kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.

Kısa Çalışmadan Yararlanabilmek İçin Faaliyet Ne Kadar Azaltılmalıdır?

İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir.

Haftalık Çalışma Süresinin 1/3 Oranında Azaltılması Ne Demektir?

İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu nedenle, işyerindeki çalışma süresinin haftada 30 saate kadar azaltılması, kısa çalışma uygulamasının bir gerekliliğidir.

İşyeri Bazında Kısa Çalışmadan Faydalanacak Toplam İşçi Sayısında Bir Kısıt Var mı?

Kısa çalışma talebinin kabul edilmesi durumunda, işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için belirli hizmet ve prim şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Daha Önce Herhangi Bir Sebeple Kısa Çalışmadan Yararlanan İşyeri, Tekrar Kısa Çalışmadan Yararlanabilir mi?

Daha önce farklı bir nedenle kısa çalışmadan yararlanan işyerleri, yeni bir gerekçe oluşması durumunda tekrar kısa çalışmadan faydalanabilirler.

İş Yerinin Kısa Çalışma Yapması İçin Asgari Çalışan Sayısı Şartı Var mı?

Kısa çalışma uygulamasından yararlanmak için belirli bir asgari çalışan sayısı şartı bulunmamaktadır. Bu, farklı ölçek ve sektörlerdeki işyerlerine geniş bir kapsama alanı sağlar.