Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da milyonlarca iğne darbesiyle yapılan sanat: Sgraffito

Eğitimini aldığı sanatında 27.

Eğitimini aldığı sanatında 27. yılını dolduran sgraffito sanatçısı Betül Bozbay, milyonlarca iğne darbesiyle meydana getirilen eserlerini ‘seramiğe iğnelenmiş sanat’ olarak tanımlıyor.

Selçuklular döneminde en yoğun dönemini yaşayan ve eski adı Kaşi Tıraş olan sgraffito sanatını Kütahya’da yaşatan Betül Bozbay, Dumlupınar Üniversitesi’nde tanıştığı sanatını o gün bugündür geliştirerek devam ettiriyor.

Sanata 1995 yılında başladığını anlatan Bozbay, sgraffito hakkında bilgiler verdi.

Sanatını seramik kazıma olarak tanımlayan Bozbay, “Seramiğin üzerine püskürtülmüş özel boyayı 0,5 beş kaleme iğne uçları takıp kazınarak yapılan bir işlem. Daha sonra fırınlanıyor. Resim ve tablolar haline geliyor. Ayrıca kaseler de bu şekilde yapılıyor.” dedi.

Sgraffito sanatına başlama hikayesini aktaran Bozbay, şöyle devam etti:

1995 yılında başladım ve profesyonel olarak devam ettim. Kütahya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümünden mezun olduktan sonra Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Seramik Bölümünü bitirdim. Orada öğretilen bir dersti. Benim de resim bilgim, temel sanat eğitimim sayesinde resimle seramik birleşince seramik kazıma sanatı meydana çıktı. Bu sanat temel sanat eğitimi olmadan yapılabilecek bir şey değildir.

“100’DEN FAZLA ESER YAPTIM, AYLARIMI ALIYOR BİR ESER”

Sanat hayatı boyunca birçok eser meydana getirdiğini bildiren Bozbay, fırınlama işleminde sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Geride bıraktığı yıllardan 100’den fazla eser yaptığını belirten Bozbay, “27 yılda daha fazla eser olmaz mı diye soranlar oluyor ama olmaz. Çünkü gerçekten layıkıyla bir iş yapıyorsunuz. Aylar gerekiyor. Günde üç dört saat bir eğitimle üç ayda, altı ayda bitebiliyor eserler. O yüzden zaman alan bir sanat.” ifadelerini kullandı.

“ZOR BİR SANATI SİLGİ KULLANMADAN YAPIYORUM”

“Yaptığım tüm eserlerimin hepsi özel ama bir koleksiyonum var.” diyen Bozbay, eserlerin gerçekten emek istediğini dile getirdi.

Milyonlarca iğne darbesiyle, kazımayla bir resim meydana getirdiğini anlatan Bozbay, zor olan bir sanatı silgi kullanmadan iğne ucuyla kazıyarak yaptığını söyledi.

Bozbay sanatını “Benim tabirimle seramiğe iğnelenmiş sanat.” tanımlıyor.