Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dışişleri Bakanı 2023’teki diplomasi trafiğinde dünyayı 5 kez turladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2023’te 25 farklı ülkeye 36 ziyaret gerçekleştirirken 72 farklı ülkeden mevkidaşlarıyla 136 görüşme gerçekleştirdi.

Fidan, 4 Haziran 2023 tarihinde göreve başladığından bu yana Türkiye’nin diplomatik vizyonu doğrultusunda aktif diplomasi trafiğini sürdürüyor.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Bakan Fidan, göreve başladığı ilk 7 ayda yurt dışındaki diplomatik temaslar için toplam 212 bin 950 kilometre yol kat etti ve çevresi 40 bin 75 kilometre olan dünyayı 5 kez turlamış oldu.

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD’den Lüksemburg’a, Şili’den Brunei Sultanlığı’na, Vietnam’dan Danimarka’ya kadar uzanan 72 farklı ülkenin dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği toplam 136 görüşme gerçekleştirdi.

Fidan, Cumhuriyet hükümetlerinin geleneği gereği ilk yurt dışı ziyaretlerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın refakatinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan’a gerçekleştirdi.

Türkiye’nin dış dünyayla ikili ilişkilerini her alanda güçlendirme ve aktif dış politika anlayışı çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Fidan, 25 farklı ülkeye gerçekleştirdiği 36 ziyaret ile dikkat çekti. Bu ziyaretler sırasında Fidan, toplam 123 bin 480 kilometre yol katederek önemli diplomatik temaslar gerçekleştirdi.

Azerbaycan ve ABD’yi üçer defa, İtalya, Birleşik Krallık, Belçika, İran, Kazakistan, Mısır ve Suudi Arabistan’ı ise ikişer defa ziyaret eden Dışişleri Bakanı Fidan, diplomatik temaslarda bulunduğu diğer ülkeler arasında Karadağ, Endonezya, Malezya, Macaristan, Irak, Ukrayna, Rusya, Türkmenistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Almanya, Fransa, İspanya, Kanada ve Norveç bulunuyor.

Uluslararası zirve ve konferanslarda Türkiye’yi temsil eden Fidan, yıl içerisinde 2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Zirvesi, Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantısı, Türkiye-Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı, NATO Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı ve NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, Kalkınma ve Göç Konulu Uluslararası Konferansı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları İcra Komitesi, Kahire Barış Zirvesi, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi ve Akdeniz İçin Birlik (AiB) 8. Bölgesel Forumu toplantılarına katıldı.

BAKAN FİDAN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A 17 YURT DIŞI ZİYARETİNDE REFAKAT ETTİ

Bu ziyaretler kapsamında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştirilen 18’inci G20 Liderler Zirvesi, ABD’nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te icra edilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16’ncı Zirvesi ve Dubai’deki Dünya İklim Eylemi Zirvesi’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı ziyaretlerinin hemen hepsinde yer alan Bakan Fidan, bu ziyaretlerde toplamda 89 bin 470 kilometre yol kat etti.

GAZZE İÇİM 28 BİN KİLOMETRE YOL KAT ETTİ

Gazze için Temas Grubu ile 28 bin kilometre yol kat eden Dışişleri Bakanı Fidan, son dönemdeki çalışmalarının önemli bir kısmını Gazze’deki savaşın durdurulması ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik harcadı.

Yaptığı ikili görüşmelerde ateşkes ilanının ve iki devletli çözümün gerekliliğini vurgulayan Fidan, Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının durdurulması için İİT ve Arap Birliği tarafından oluşturulan Temas Grubu üyesi mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği uluslararası girişimlerle de dikkat çekti.

Bakan Fidan, 28 bin 387 kilometre yol katettiği Temas Grubu’ndaki mevkidaşlarıyla Londra (İngiltere), Paris (Fransa), New York, Washington (ABD), Ottava (Kanada) ve Oslo’yu (Norveç) ziyaret ederek Gazze’de akan kanın durması ve kalıcı barışın sağlanması için yoğun diplomatik çaba sarf etti.

22 ÜLKENİN DIŞİŞLERİ BAKANINI KONUK ETTİ

Uluslararası zirveler ve ikili temasları çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile 7 kez, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla 5’er kez, Malezya, İran, İspanya ve Azerbaycanlı mevkidaşlarıyla da 4’er kez bir araya gelen Bakan Fidan, Kanada, İtalya, Katar, Özbekistan, Belarus, İsveç, Macaristan, Yunanistan ve KKTC dışişleri bakanlarıyla da 3’er defa temaslarda bulundu.

Hakan Fidan, aralarında ABD, İngiltere, Çin, Yunanistan, Katar’ın da bulunduğu 22 ülkenin dışişleri bakanını da farklı tarihlerde Türkiye’de konuk etti.