Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ulusal yas nedir? Ne zaman ilan edilir?

Ulusal yas, bir ülkenin

Ulusal yas, bir ülkenin geniş bir kesimi tarafından uygulanan yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği özel günleri ifade eder.

Bu durum, genellikle ülkede önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bu olayların yıl dönümü nedeniyle hükûmet tarafından ilan edilir. Ayrıca, doğal afetler, facia, kaza, savaş veya terör saldırıları gibi olağanüstü durumlar sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir.

Ulusal Yasın İlan Edildiği Durumlar

Ulusal yas, bir ülkede şu durumların gerçekleşmesi üzerine ilan edilebilir:

  1. Önemli Kişilerin Ölümü veya Anma Günleri: Bir ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin ölümü, cenazesi veya yıl dönümü.
  2. Doğal Afetler ve Felaketler: Ülkede meydana gelen doğal afetler, felaketler, kazalar veya saldırılar.

Bayrakların Yarıya İndirilmesi ve Saygı Duruşu

Ulusal yas günlerinde, yaygın bir uygulama olan bayrakların yarıya indirilmesi ve toplumun geniş kesimi tarafından saygı duruşunda bulunulması geleneği bulunmaktadır. Bu ritüel, üzücü olaya karşı duyulan saygı ve ülke genelinde birlik ve beraberlik duygusunu simgeler.

Bayrağın Yarıya İndirilmesinin Tarihçesi

Bayrağı yarıya indirme geleneği, 17. yüzyılda başlamıştır. Bu gelenekteki temel amaç, “görünmez bir ölüm bayrağına” yer açmaktır. Türk bayrağı örneğinde, 10 Kasım 1938’de Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün anısına her yıl sabah saat 9’u 5 geçe, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir. Diğer zamanlarda ise hükümet, Türk siyasetinin önemli figürleri anısına saygı işareti veya ulusal yas dönemlerinde bayrağın yarıya indirilmesi kararı alabilir.