Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

73 ülkeye 140 milyon dolarlık çiçek ihracatı

Sera ve yayla üretimiyle

Sera ve yayla üretimiyle sezonu 12 aya çıkaran çiçek sektörü, kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun gruplarında önemli bir ihracat başarısına imza atıyor.

Florasında 3 bin 500’den fazla endemik bitki türünü barındırmasıyla, Türkiye’den Hollanda dahil olmak üzere 73 ülkeye çiçek satışı gerçekleştiriliyor.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, süs bitkileri ihracatının yılsonunu Noel çelenkleri ve yılbaşı süslemeleriyle noktaladıklarını ifade etti.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin süs bitkilerini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Yılmaz, buna rağmen sektörün 140 milyon dolarlık ihracatla yılı kapatmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bu rakamın, dünya genelinde ve Türkiye’de yaşanan olaylara rağmen önemli bir başarı olduğunu belirten Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’den 73 ülkeye çiçek gönderiyoruz. Dünyadaki ülkelerin büyük bir bölümüne Türkiye’den süs bitkisi gönderimi yapıyoruz. Hollanda en önemli pazarımız, Hollanda’ya çok ciddi çiçek gönderimimiz var. En fazla ihracat yaptığımız ülke sıralamasında İngiltere, Almanya, Romanya, Bulgaristan ilk beşte. Ukrayna ve Rusya’ya da önemli ölçüde kesme çiçek gönderiyoruz. Körfez ülkelerine, Türk cumhuriyetlerine dış mekan ürünlerinden yoğun olarak gönderiyoruz.”

ÇİÇEKTE ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR

Yılmaz, ihracattaki öncü çiçeğin karanfil olduğunu vurguladı. En fazla karanfilin Türkiye’den ihraç edildiğini ve bunun büyük bir kısmının Antalya’da üretildiğini belirten Yılmaz, ayrıca son yıllarda hüsnüyusuf olarak bilinen çiçeği de önemli ölçüde ihraç etmeye başladıklarını ifade etti.

300 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Çiçek sektöründe en fazla üretimin Antalya’da gerçekleştiğini belirten Yılmaz, ülke genelinde üretim alanlarının genişlemesiyle yaz kış sürekli üretim yapılabildiğini ifade etti.

Kış aylarında Antalya’daki seralarda, yaz aylarında ise Isparta gibi bölgelerde üretim gerçekleştirildiğini ifade eden Yılmaz, Kışları Antalya’daki seralarda, yazları ise Isparta gibi bölgelerde üretim yapıldığını belirten Yılmaz, “Türkiye’de 60 bin dekara yakın bir üretim alanımız var. 12 bin dekarlık alanda kesme çiçek, 5 bin dekarlık alanda salon bitkileri, geri kalan kısımda dış mekan ürün grupları yetiştiriliyor. Doğrudan 100 bin, dolaylı 300 bin kişiye iş olanağı sağlayan bir sektörüz.” dedi.