Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstiğfar Nedir? Tövbe ve İstiğfar Duası Nasıl Yapılır?

Tövbe, insanın yaptığı hataların

Tövbe, insanın yaptığı hataların farkına vararak pişmanlık duyması ve Allah’tan af dilemesidir. Bu bağlamda, günahların affı için yapılan dua ve istekte bulunma eylemi ise İstiğfar olarak adlandırılır.

İslam dünyasında özellikle Kadir Gecesi gibi özel dini günlerde önem kazanan İstiğfar, Müslümanların günahlardan arınma ve Allah’tan mağfiret dileme amacını taşır.

İstiğfar duası nedir ve nasıl yapılır? Diyanet bilgileri bu önemli konuda rehberlik eder.

İstiğfar Duası Nedir?

İstiğfar, kişinin kusurlarının Allah’tan bağışlanmasını talep etmesi anlamına gelir. Günahların affı için yapılan bu dua, söz ve fiil olarak gerçekleşmelidir. Aksi halde istiğfar, kişiyi yalancı durumuna düşürebilir (el-Müfredât, “gfr” md.). Mağfiret terimi ise Allah tarafından günahların bağışlanması anlamına gelir.

İstiğfar Duası Nasıl Edilir?

İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allah’tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur’an-ı Kerim’de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir (Âl-i İmrân, 3/135).

Kaynaklarda içeriği bakımından “istiğfar” anlamı taşıyan pek çok dua vardır. Hz. Peygamberin (s.a.s.) “Seyyidü’l-istiğfâr” (İstiğfârın en güzeli) diye nitelediği dua şöyledir:

Seyyidül-istiğfâr

Allah’ım! Sen benim Rabbimsin! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben Senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla Senin ahdin ve va’din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden Sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim; günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü Senden başka hiçbir kimse günahları bağışlamaz. (Buhârî, Deavât, 2)

Aslında kişinin Rabbine yönelerek içinden geldiği gibi dile getirdiği her türlü bağışlanma duası zaten bir istiğfardır.

Tövbe Nasıl Edilmelidir?

Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah’a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.

Hz. Peygamberin (s.a.s.), bağışlanması için yaptığı pek çok duadan ikisi şudur: