Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Donald Trump başkanlık adaylığından men edildi

Colorado eyaletinin en yüksek

Colorado eyaletinin en yüksek mahkemesi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2024 başkanlık seçimlerinde Colorado’daki oy pusulalarında yer almasını engelleyen bir karar verdi.

Mahkeme, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınına karıştığı gerekçesiyle Trump’ın Anayasa’nın 14. maddesinin 3. fıkrasına uygun olarak federal bir göreve gelemeyeceğine hükmetti.

Trump’ın Adı Oy Pusulalarında Olmayacak

Colorado Yüksek Mahkemesi’nde 4’e karşı 3 oyla alınan kararla, Trump’ın 5 Mart 2024’teki Cumhuriyetçi ön seçimlerinde adının oy pusulalarında yer alamayacağı belirlendi. Bu karar, ABD tarihinde bir başkan aday adayının “başkaldırı ve isyan” suçları nedeniyle yarışa giremeyeceği ilk örnek olarak kayda geçti.

Anayasa Mahkemesine Başvuru ve Trump’ın Tepkisi

Kararın Trump tarafından ABD Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağı bildirildi. Ancak ABD Anayasa Mahkemesi karar verene kadar Colorado eyaletinin kararı uygulanmayacak. Trump ise karara ilk tepkisinde, “ABD Anayasa Mahkemesi’ne güvenim tam. Joe Biden, demokrasi için bir tehdit. Yargı güçlerini seçimlere müdahale için silah olarak kullanıyorlar çünkü anketlerde onları çok fena yeniyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.