Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sizde narsist olabilir misiniz?

Kişinin aşırı özgüvene sahip

Kişinin aşırı özgüvene sahip olması ve karşısındakine üstünlük kurma çabası içinde olduğu narsist kişilik bozukluğu, hem kendisine hem de çevresine zarar verebiliyor. 

Günümüzde psikolojik sorunlar giderek artarken bireysellik de o derecede artış gösteriyor. 

Bu sorunlardan bir tanesi de narsist kişilik bozukluğu da son zamanlarda yaygınlaşan rahatsızlıklar arasında. 

Bireyin kendine aşırı bir özgüvenle bakması, başkalarına sürekli olarak üstünlük kurma çabası ve empati eksikliği bu hastalığın öne çıkan belirtilerinin başında geliyor. 

Sizde narsist olabilir misiniz?

Psikolog Ebru Özer Özkul, bu rahatsızlıkla ilgili açıklamalarda bulundu. 

“BU KİŞİLER SÜREKLİ TAKDİR BEKLİYOR”

Narsizmin oluşumunda ve gelişiminde bebeklik çağının en büyük zemini oluşturduğunu belirten Özkul, “Çünkü bebeklik çağında bebeğin sağlıklı bir gelişim için bakım veren kişilerle bir bağ oluşturması gerekir. Ne var ki bu bağın kurulamadığı durumlarda narsistik kişilik örüntüsü oluşmakta ve birey yaşamın ilk yıllarında dahi yalnızlık çekmekte ve gereksinimlerini karşılayamadığı için kendisine yetmeye çalışma deneyimini yaşamaktadır.” dedi. 

Narsizmin sadece bireyin değil, çevresindeki ilişkilerin de etkilendiği karmaşık bir durum olduğunu vurgulayan Özkul, şöyle devam etti:

“Narsistik kişilik bozukluğu, kişinin kendisine duyduğu aşırı hayranlık, başkalarından sürekli övgü ve takdir beklemesi, empati eksikliği, diğer insanları manipüle etme eğilimi gibi belirgin özelliklere sahip olduğu bir durumdur. Bu kişiler genellikle kendilerini olağanüstü, yüksek başarıya sahip ve özel hissederler. Ancak, bu dışarıdan bakıldığında genellikle bir maske gibi görünen bu özelliklerin, aslında bir iç çatışmanın sonucu olduğu düşünülmektedir.”

Sizde narsist olabilir misiniz?