Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kulakta işitme kaybına neden olan meniere hastalığı nedir?

Kulakta basınç hissi, günlük

Kulakta basınç hissi, günlük değişen işitme kaybı, hışırtı ve uğultu hissi, uzun süren baş dönmeleri gibi belirtileriniz varsa, fazla gecikmeden bir uzmana danışmakta fayda var. 

Meniere hastalığı olarak bilinen bu hastalığın ise tam nedeni bilinmiyor.

Uzmanlar konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunurken, bu durumun nedeni hakkında tam bir bilginin olmadığı görüşünde birleşiyor. Bazı durumlarda da kafa travması veya orta kulak enfeksiyonları neden olarak ortaya çıkıyor. 

BAŞLICA BELİRTİLERİ NELER?

Menire hastalığının başlıca belirtilerini işitme kaybı, baş dönmesi ve kulakta çınlama olarak sıralayan uzmanlar, işitme kaybında genellikle tek kulakta yaşandığını, erken evrelerde hafif veya günden güne şiddeti değişen şekilde yaşandığını sonraki aşamalarda şiddetli ve kalıcı hale gelebileceğini söylüyor. 

BAŞ DÖNMESİ DE EŞLİK EDİYOR

Tıptaki adı tinnitus olan ve hastaların motor veya deniz kabuğunun kulakta oluşturduğu ses olarak tarif edildiğini vurgulayan uzmanlar, en çok sıkıntı yaratan şikayetlerden birisinin de baş dönmesi yani vertigo olduğunu aktarıyor. 

Kulakta işitme kaybına neden olan meniere hastalığı nedir?

Baş dönmesi ataklarının sıklıkla mide bulantısı ve kusma ile birlikte yaşandığını bildiren uzmanlar, “Ani olarak gelip giden vertigo atağından uzun süre sonra bile yorgunluk veya dengesizlik yaşanabiliyor. Tipik bir Meniere atağı saatlerce sürebiliyor.” görüşünde birleşiyor. 

TEDAVİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Basamak tedavisi yönteminin izlendiğini kaydeden uzmanlar, en basit diyet değişiklikleri ile hastalığın tedavisinin başlandığını anlatıyor. 

İlerleyen süreçte iç kulak cerrahisinin tedaviye dahil olabildiğini belirten uzmanlar, tedavi ile ilgili şu görüşleri aktarıyor:

“Tuz kullanımını azaltmak, iç kulak sıvısını düşük tutmaya ve baş dönmesini önlemeye yardımcı oluyor. Düşük tuzlu bir diyet; yiyeceğe tuz eklememek, hazır gıdalardan kaçınmak ve gıda etiketlerini okuyarak sodyum alımını kısıtlamayı içeriyor” diyor.