Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Önemsenmeyen bacak varisleri kalıcı hasarlara neden olabilir

Bacak varisleri, toplardamarlarda kanın

Bacak varisleri, toplardamarlarda kanın yeterince yukarı çıkmasını engelleyen kapakların bozulması sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Ancak bu görünür belirti, sadece estetik kaygılardan ibaret değildir.

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Doç. Dr. Soner Yavaş’ın uyarısına göre, bu rahatsızlık önemsenmezse kalıcı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Varislerin hayat kalitesini ciddi şekilde etkilediğini belirten Yavaş, “Bacaklardaki varisler tedavi edilmezse ileride pıhtılaşmalara, bacakta özellikle bileklerin iç kısmında kapanması zor yaralara neden olur” diyor. Ayrıca, varislerin ilerlemesi durumunda akciğere pıhtı atma riskinin arttığını ve bu durumun ani ölümlere neden olabileceğini vurguluyor.

Bacaklardaki “venöz ülser” olarak adlandırılan yaraların, toplardamar sisteminin düzeltilmediği sürece iyileşmediğini ifade eden Yavaş, varislerin sadece estetik bir sorun olmadığını, aynı zamanda sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

Yavaş, varislerin toplumda yeterince önemsenmediğine dikkat çekerek, “Varislerini önemsemeyip ayağında yaralarla gelenlerin tedavi şansı ve ameliyatla iyileşme oranları daha düşük oluyor. Erken tedavi edilmezse ölümlere kadar gidebiliyor” uyarısında bulunuyor.

“KADINLARDA VARİS DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR”

Varislerin genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini vurgulayan Yavaş, aynı zamanda kadınlarda daha sık görüldüğünü belirtiyor. Bacakları sıkan dar kıyafetler, topuklu ayakkabılar, obezite, kabızlık, lifli yiyecek ve yetersiz su tüketimi, uzun süre oturmak veya ayakta durmak gibi faktörlerin varis oluşumunu tetikleyebileceğini ifade ediyor.

Varisten korunmak için düzenli yürüyüş yapmanın önemine işaret eden Yavaş, ayakta çalışanların belli aralıklarla yürümesini, oturarak çalışanların ise en geç 1,5 saatte bir kalkıp 50-60 adım atmasını öneriyor.

Sonuç olarak, Türkiye’nin varis ve pıhtı tedavilerinde başarılı olduğunu belirten Yavaş, basit varislerin kapalı yöntemle tedavi edilebildiğini, ileri vakalarda ise lazer veya radyo frekans yöntemleriyle müdahale edildiğini ve çok ileri durumlarda damar içine stent konularak tedavi sağlandığını açıklıyor. Ancak tedaviye erken başlamanın, varislerin kalıcı hasarlara neden olma riskini önemli ölçüde azaltabileceğini vurguluyor.

Kaynak: AA