Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’den büyük petrol hamlesi

Maden ve Petrol İşleri

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin’in verdiği bilgilere göre, Türkiye, Avrupa’da petrol arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ülke konumunda.

Toplamda 43 şirket, 33 yerli ve 10 yabancı sermayeli, arama ve üretim faaliyetlerine devam ediyor. Bu şirketler, ekim ayı sonuna kadar kara ve deniz alanlarında 1388 kilometrekarelik bir alanda, 11 bin 230 kilometrekare üç boyutlu sismik etüt çalışması gerçekleştirdi.

Arslan Narin, Türkiye’nin petrol arama ve üretim sektöründe 2023 yılı ekim ayında günlük 86 bin varil ham petrol ve günlük 4 milyon 700 bin metreküp doğal gaz üreterek tarihinde rekor kırdığını ifade etti.

Petrol Üretiminde Artış ve Yatırımlar

Petrol sektöründe her yıl artan bir trendle kuyu sayısının arttığına dikkat çeken Narin, 2020’de 106, 2021’de 175 ve geçen yıl 191 adet kuyu açıldığını belirtti. Bu yıl ise 195 adet kuyu açılarak toplamda 418 bin metrekare sondaj gerçekleştirildi. Türkiye’nin petrol üretiminde yaşanan artış, son beş yılda 87 milyon varilden 111,7 milyon varile yükseldi.

Türkiye’de son 22 yılda petrol arama ve üretim faaliyetleri için yaklaşık 19 milyar dolarlık yatırım yapıldığına değinen Narin, bu yatırımın yüzde 68’inin kamu, yüzde 32’sinin ise yerli ve yabancı sermayeli özel şirketler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.