Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB Yüksek Temsilcisi: Gazze’de olanlar “katliam”

Dış İlişkiler ve Güvenlik

Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail‘in Gazze’deki saldırılarını “katliam” olarak nitelendirdi ve hayatını kaybeden sivil sayısının açıklanandan çok daha yüksek olabileceğini belirtti.

Brüksel’de düzenlenen 25’inci İnsan Hakları Forumu’nda konuşan Borrell, Gazze’deki durumu değerlendirirken, “İsrail’in kendini savunmaya hakkı olsa da bu kadar sivil kaybın kabul edilemez olduğunu” ifade etti.

Borrell, “7 Ekim’deki Hamas saldırısını bir katliam olarak değerlendirmenin yanı sıra, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini de bir katliam olarak gördüğünü” belirterek, “Bir dehşet diğerini haklı çıkarmaz” şeklinde konuştu.

Sivil kayıplar konusunda belirsizlik olduğunu dile getiren Borrell, “Kaç kurban olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor. 15 bin olarak söyleniyor, ancak belki de enkaz altında daha fazla insan var” diye ekledi. Borrell, uluslararası toplumun bu dehşetin sona ermesi için artan bir şekilde ses çıkardığını ve çözüm arayışında olduğunu vurguladı.

Antisemitizmi kışkırtmadan, İsrail’i eleştirmenin önemli olduğunu belirten Borrell, “İki devletli çözümü savunma hakkına sahip olmak, İsrail devletinin varlığına karşı çıkmadan mümkün olmalıdır” dedi. Ayrıca, Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerin ve Filistinlilere yönelik şiddetin durması gerektiği mesajını yineledi.

Gazze’deki olaylarla ilgili olarak, Hamas’ın saldırısı ve İsrail’in karşılık vermesi sonucunda yaşanan çatışmaların etkilerini de içeren bilgiler sunuldu. İsrail’in 7 Ekim’deki saldırılarında ölenlerin sayısı ve yaralananların durumuyla ilgili detaylar da verildi. Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde yaşanan gelişmelere de değinildi.