Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyanın en pahalı şehirleri belli oldu

Milyonlarca kişi, yeni yerler

Milyonlarca kişi, yeni yerler keşfetmek ve yaşam standartlarını değiştirmek amacıyla seyahat ve yeni yaşam alanları araştırıyor.

Bu bağlamda, Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından yapılan Dünya Çapında Yaşam Maliyeti 2023 Araştırmaları, dünyanın en pahalı şehirlerini belirledi.

Araştırmada, 173 büyük şehirdeki 200’den fazla mal ve hizmetin fiyatları yerel para birimi cinsinden karşılaştırıldı. 2023 yılına ait küresel fiyatlar, tedarik zincirindeki aksaklıklara ve artan faiz oranlarına rağmen yıllık ortalama %7,4 arttı. Bu artış, geçen yılki %8,1’e göre bir miktar yavaşlamış olsa da, 2017-2021 döneminin önemli üzerinde kaldı.

Fiyat endeksindeki 10 kategori arasında kamu hizmetleri fiyatları, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinin azalan etkisinin bir yansıması olarak geçtiğimiz yıl en yavaş artan fiyat oldu.

2023 yılı dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasına göre Singapur zirvede yer alıyor. “Şehir devleti” Singapur, yüksek fiyat seviyeleri nedeniyle son 11 yılda dokuzuncu kez zirveye yerleşti. Ulaşım fiyatlarındaki sıkı hükümet kontrolleri ve yüksek araba sayıları nedeniyle dünyanın en yüksek ulaşım fiyatlarına sahip.

Zürih, İsviçre Frangı’nın gücü ve yüksek bakkaliye, ev eşyası ve eğlence fiyatları ile ikinci sırayı paylaşırken, Cenevre üçüncü sırada yer aldı. New York ise ilk dört arasına girmeyi başaran şehirlerden biri oldu. Hong Kong beşinci sıradayken, altıncı sıra Los Angeles’ın oldu.

Bu yılki ilk 10 şehir, iki Asya şehrinden (Singapur ve Hong Kong), dört Avrupa şehrinden (Zürih, Cenevre, Paris ve Kopenhag), üç ABD şehrinden (New York, Los Angeles ve San Francisco) ve İsrail’den Tel Aviv’i içeriyor.

Latin Amerika ve Batı Avrupa’daki şehirlerde fiyatlarda artış yaşanırken, Meksika’nın Santiago de Querétaro ve Aguascalientes şehirleri sıralamada en çok yükselenler oldu. Rusya’nın Moskova ve St. Petersburg şehirleri ise yaptırımların rubleyi zayıflatması nedeniyle sıralamada en büyük düşüşü yaşadı.

Üç ABD şehri ilk 10’da yer alsa da, Kuzey Amerika şehirleri yaşam maliyeti sıralamasında ortalama olarak geriledi. Economist Intelligence Unit’in 2023 yaşam maliyeti araştırması, dünya genelindeki ekonomik değişimleri ve şehirler arasındaki rekabeti gözler önüne seriyor.

İşte sıralama:

  1. Singapur
  2. Zürih
  3. Cenevre
  4. New York
  5. Hong Kong
  6. Los Angeles
  7. Paris
  8. Kopenhag
  9. Tel Aviv
  10. San Francisco