Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Verem hastalığı belirtileri nelerdir? Verem bulaşıcı mıdır?

Verem Hastalığı Nedir? Verem

Verem Hastalığı Nedir?

Verem hastalığı, tıbbi adıyla tüberküloz (TB), hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır.

Mycobacterium Tuberculosis adlı bakterilerden kaynaklanan bu hastalık, tedavi edilebilir ve aşı ile önlenebilir bir sağlık sorunudur.

Verem Hastalığı Bulaşıcı mı?

Evet, verem hastalığı bulaşıcıdır.

Hastalık, aktif tüberküloz formuna sahip bir kişi hapşırdığında, öksürdüğünde, konuştuğunda veya tükürdüğünde ortaya çıkan mikroskobik damlacıkların solunmasıyla bulaşır. Ancak, tüberküloz kolaylıkla yayılan bir hastalık değildir. Bir kişinin başka birinden verem kapması genellikle birlikte yaşanan kişiler arasında gerçekleşir.

Verem Belirtileri Nelerdir?

Verem hastalığı belirtileri, hastalığın aktif formunda ortaya çıkar ve öksürük, ateş, gece terlemesi veya kilo kaybı gibi semptomları içerir. Bu belirtiler aylarca hafif seviyede görülebilir ve tıbbi yardım aranmaması durumunda hastalığın başkalarına bulaşma riskini artırabilir.

Verem hastalığı belirtileri nelerdir Verem bulaşıcı mıdır

Verem Tedavisi ve Önleme

Verem hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uygun ilaç tedavisi ile birlikte, aktif verem hastalığına sahip bireylerin çoğu artık bulaşıcı değildir. Ayrıca, verem aşısı, hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.

Verem ve Dünya Genelindeki Durum

Verem vakalarının çoğu gelişmekte olan ülkelerde görülür. Ancak, HIV gibi bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerin etkisiyle gelişmiş ülkelerde de görülme sıklığı artmıştır. Dünya nüfusunun önemli bir kısmı gizli verem hastalığı taşır, ancak bu insanlar hastalığa aktif olarak yakalanmamışlardır ve bulaştırıcı değillerdir.

Verem hastalığı, uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir ve önlenen bir hastalıktır. Ancak, belirtiler fark edildiğinde veya risk faktörleri bulunduğunda, hemen bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.