Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akkuyu’da öncelik güvenli enerji üretimi

Romanets, Türkiye’nin ilk nükleer

Romanets, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde gerçekleşen aşamaları ve devam eden çalışmaları hakkında detaylı bir açıklama yaptı.

Akkuyu NGS’nin dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası olduğunu vurgulayan Romanets, “Şu anda 4 güç ünitesini aynı anda kuruyoruz ve neredeyse 30 bin kişi sürekli olarak çalışıyor. Projemiz, 7 gün 24 saat boyunca devam eden yoğun bir tempo içerisinde sürdürülüyor.” dedi.

Romanets, santralin birinci ünitesindeki çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, “Birinci ünitede genel inşaat çalışmaları neredeyse tamamlandı. Şu anda ‘devreye alma çalışmaları’ dediğimiz aşamaya geçiyoruz. Bu süreçte, tüm unsurları ve ekipmanları detaylı bir şekilde kontrol edeceğiz. Bu sayede santralimiz uzun vadeli ve güvenli bir şekilde çalışır hale gelecek.” şeklinde konuştu.

Santralin planlanan işletme ömrünün 60 yıl olduğunu ifade eden Romanets, “Önceliğimiz güvenlik. 2025 yılında ilk ünitenin ticari işletmeye alınması gerekiyor. Elektrik satın alma sözleşmesi kapsamında, ilk elektriği 2025’in temmuz ayında tüketicilere sunmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Romanets, santralin diğer ünitelerindeki çalışmaların da planlanan takvime uygun bir şekilde ilerlediği bilgisini verdi.

“Akkuyu NGS dünyanın en iyisi” diyen Romanets, projenin 27 Nisan’daki İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni ile “nükleer tesis” statüsüne ulaştığını hatırlatarak, “Dış görünüşü ve turistik potansiyeli açısından çok görkemli ve modern bir santral olacak. Akkuyu NGS dünyanın en iyisi diyebilirim. Nükleer santral, sadece bir endüstri tesisinden daha fazlası, aynı zamanda yeni istihdam, piyasalara çıkış ve Akkuyu projesi için ürün temini gibi birçok imkan sunuyor. Türkiye sanayisinde yeni bir sektör açıldı diyebilirim. O kadar büyük bir önemi var.” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde inşa edilen Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörden oluşuyor. Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında yer alan santral, tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılamayı hedefliyor.