Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Göbek fıtığı nedir?

Göbek fıtığı, karın bölgesindeki

Göbek fıtığı, karın bölgesindeki bir zayıflıktan kaynaklanan bir durumdur. Bu zayıflık, karın içinde bulunan organların (genellikle bağırsakların) kaslar arasından dışarı doğru çıkmasına neden olabilir.

Göbek fıtığı, karın bölgesinde bir şişlik veya çıkıntı şeklinde görülebilir ve bazen fiziksel aktivite sırasında veya öksürme gibi hareketlerle belirginleşebilir.

Göbek fıtığı belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerde göbek fıtığında göbek deliğinin yan tarafında yumuşak bir şişlik ya da bir çıkıntı görülür. Bebeklerde ise fıtık görünümü çoğunlukla bebek ağladığında ya da öksürdüğünde göbek deliğinde belirgin hale gelir. Fıtık genellikle bebeklerde herhangi ağrı, acı ya da rahatsızlık yaratmaz.

Göbek fıtığı ne gibi rahatsızlıklar verir?

İleri zamanlarda göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, kusma, gaz, bulantı, kusmagörülebilir. Bunun dışında fıtıkta boğulma olursa acil cerrahi müdahale gerekir. Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Sıkışan bağırsağın kan akışı tamamen kesilirse, doku ölümüne yol açabilir.

Göbek fıtığı varsa ne yapmalı?

Göbek fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Zamanla büyüyen göbek fıtığı çok ciddi problemlere yol açabilir. Başlangıç aşamasındayken cerrahi müdahale yapılması ameliyatın başarısını önemli ölçüde artırır. Fıtık tedavisi açık ya da laparoskopik müdahale ile yapılabilir.

Göbek fıtığı ağrısı nereye vurur?

Göbek Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur? Göbek fıtığı ağrısı genelde göbek çevresinde olur ancak tıkanıklık ve barsak ölümüne yol açtıysa karında yaygın ağrı, bulantı, kusma ve ateş yapabilir.

Göbek fıtığı neden dolayı olur?

Yetişkinlerde ise göbek fıtığının en önemli nedeni karın kaslarının zayıf olduğu bölgeye çok fazla baskı yapılmasıdır. Bu baskıya neden olan etmenler fazla kilolu olmak, karın cerrahisi geçirmiş olmak, sık hamilelik, çoğul gebelik, karın boşluğunda aşırı sıvı birikimi, kalıcı ve şiddetli öksürüklerdir.

Göbek fıtığı kendi kendine geçer mi?

Göbek fıtığı kendiliğinden geçer mi? Göbek fıtığı oluşumu kendiliğinden geçebilecek bir durum değildir ve cerrahi tedavi gerektirmektedir. Göbek fıtığı oluşumu ilk safhalarında ufak tefek belirtiler gösterebilir ve önemli olan hastalığın seyrinin daha fazla ilerlemeden tedavi edilmesidir.

göbek fıtığı
Göbek fıtığı

Göbek fıtığı ameliyatsız düzelir mi?

Göbek fıtığının ilaçla küçültülmesi, düzeltilmesi, yok edilmesi mümkün değildir. Aksine beklemek fıtığın daha büyük bir hal almasına neden olabilir. Tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Göbek fıtığı ultrasonda çıkar mı?

Göbek fıtıklarının tanısı, genellikle fizik muayenede sonucunda konulur. Bazen şişlik oluşmadan ağrı varsa ultrason veya MR gerekebilir.

Göbek fıtığı ameliyatı kaç dakika sürer?

Umblikal herni ameliyatı genellikle 30-60 dakika arasında sürer. Ancak herninin boyutuna ve durumuna bağlı olarak bu süre değişebilir. Göbek fıtığı ameliyatı olmazsam ne olur? Göbek fıtığı karın kaslarının zayıflamasından kaynaklanan bir durumdur ve tedavi edilmezse belirtileri kötüleşebilir.

Göbek fıtığı cinsel hayatı etkiler mi?

Kasık fıtıkları en sık görülen fıtık türüdür ve karın duvarı fıtıklarının 75%’ini oluştururlar. Fıtıklar, cinsel yaşamı da olumsuz etkilerler. Özellikle kasık fıtıkları, cinsel ilişki sırasında ağrı yaparak, erkeklerde ereksiyon sorunlarına, kadınlarda da genital kas spazmlarına neden olabilirler.