Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üniversite öğrencileri, Hyperloop araçları ile karbon salınımını sıfırlıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Bölümü öğrencileri, Türkiye’nin ilk Hyperloop prototipini geliştirdi.

KTÜ Makine, Elektrik ve Elektronik ile Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinden oluşan 12 kişilik ekip, 6 aylık bir çalışmanın ardından üst düzey hızlı ulaşım aracının prototipini tasarladı.

Genç mühendisler, Ortahisar Belediyesi’nin desteğiyle elektrik enerjisi kullanarak fosil yakıtların yerine geçen araçları geliştirerek karbon salınımını sıfırlamayı amaçlıyor.

Bu inovatif çalışmalarıyla TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamındaki Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda “En İyi Takım Ruhu” ödülünün sahibi oldular.

Gençler, şirketleşerek Hyperloop projesinde kullanılacak alt sistemleri geliştirmeyi planlıyor. Bu sayede ulaşımın daha hızlı, verimli ve çevre dostu olmasına katkı sağlamayı amaçlıyorlar.

Projenin liderlerinden KTÜ Makine Mühendisliği öğrencisi Abdulkadir Güneş, Hyperloop’un vakumlanmış tünelde hareket edebilen hızlı bir tren olduğunu belirtirken, “Saatte 1200 kilometre hıza ulaşabiliyor. Biz de bunun prototipini geliştirmeye çalışıyoruz. Yani en doğru sistemi, en iyi şekilde uygulamak için gayret ediyoruz” dedi.

Güneş ayrıca, Hyperloop projesinin ulaşım ve taşımacılık alanında büyük potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, “Vakumlu tüneller ve gelişmiş itki sistemleri sayesinde inanılmaz hızlara ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Projeyi gelecekte hayata geçirmeyi başarırlarsa, İstanbul-Trabzon arasındaki ulaşımın 45 dakikaya düşebileceğini belirten Güneş, “Alt sistemleri geliştirerek yarın hayata geçirilirse Türkiye’deki bir şirket olarak bu projeye ön ayak olabilmeyi amaçlıyoruz. Ekip olarak projeyi daha da geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Hyperloop projesinin elektrik enerjisi kullanması nedeniyle dünya genelinde sera gazı salınımını sıfırlama potansiyeline sahip olduğunu belirten Güneş, “Biz de takım olarak Hyperloop projesinin ülkemizde ilk prototiplerinden birini geliştirmek için yola koyulduk. Amacımız Türkiye’de öncü olmak” dedi.