Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diş taşı temizliği nedir, nasıl yapılır?

Diş sağlığı, genel sağlığımızın

Diş sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır ve diş taşı, sık karşılaşılan bir sorun olarak diş ve diş eti sağlığını etkileyebilir.

Diş taşı, bakteri plağının mineralleşmesiyle oluşan sert bir birikimdir ve diş yüzeyinde kötü nefes kokusu, diş eti hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir.

Diş taşı temizliği, bu olumsuz etkileri azaltmak için önemli bir adımdır.

Diş taşı, genellikle düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla temizlenemeyen plakların zamanla sertleşmesiyle oluşur.

Diş hekimleri, diş taşı oluşumunu engellemek için düzenli diş temizliği ve muayene önerirler. Diş taşı temizliği, profesyonel diş hekimleri tarafından özel aletlerle yapılan bir işlemdir. Bu işlem sırasında dişlerde biriken taşın ve plakların uzaklaştırılması hedeflenir.

diş taşı temizliği
Diş taşı

Evde diş taşını nasıl temizlenir?

İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.

Diş taşı temizliği kaç para?

Özel diş polikliniklerinde diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL’den başlamakta ve 2.000,00 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Diş taşı temizliği can acıtır mı?

Diş Taşı Temizliği Acıtır mı? Rutin diş taşı temizliği işlemleri sırasında anestezi uygulanmasını gerektirecek bir acı ortaya çıkmaz. İşlem sırasında sadece hafif bir sızı meydana gelir. Bu sızı da hiçbir zaman hastayı rahatsız edecek boyutlara ulaşmaz.

Diş taşları temizlenmezse ne olur?

Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Diş taşı ağızda koku yapar mı?

Diş taşı (diş tartarı) ağızda koku yapar mı? Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.

Diş taşı temizliği ortalama kaç dakika sürer?

Hastanın eğer çok ileri seviyede diş eti rahatsızlığı bulunmuyorsa diş taşı temizliği kavitron adı verilen ultrasonik cihazlar yardımıyla yapılır. 30-45 dakika arası süren diş taşı temizliğine detertraj denir.

Diş taşı temizliği dişleri beyazlatır mı?

Diş taşı temizliği ile diş beyazlatma işlemi arasında fark bulunmaktadır. Diş taşı temizliği yapıldığında diş de beyazlama olmaz. Yalnızca diş taşları leke ve kirler giderilir. Diş beyazlatma işleminde ise dişin rengi beyazlar ve sarı renge sahip olan dişleriniz bembeyaz bir görüntüye sahip olur.

diş taşı temizliği
Diş taşı

Diş taşı temizliğinden sonra diş fırçalanır mi?

Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir. Tedavinin başarılı olmasında, ağız bakımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

Diş taşı temizliği sonrası oluşan boşluk geçer mi?

Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

Diş taşı temizliğinden sonra dişler sallanır mı?

Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.

Diş taşı tekrarlar mı?

Hastalarımıza zararlı görünen nokta ağız içerisindeki plağın tükürük etkisi ile yeniden taşlaşması ve yeniden diş taşı oluşumu fakat bu tamamen normal bir süreçtir ağız sağlığımızın korunması için diş taşı temizliğini belirli aralıklarla tekrarlamamız gerekir.

Diş taşı olmaması için ne yapmalı?

Diş taşının oluşmasını önlemek için diş hijyeninin sağlanması gerekir. Günde en az 2 kez dişlerini fırçalamalısınız ve diş fırçalama süreniz 2 dakikayı aşmamalı. Eğer dişlerinizi çok fazla fırçalıyorsanız bu da sağlığınız için iyi değildir. Günde 5 kereden fazla dişlerinizi fırçalamayın.

Diş temizliği için hangi bölüme gidilir?

Diş taşı temizliği ile hangi bölüm ilgilenir? Diş taşı temizliği yaptırmak isteyen hastalarımız diş hekimliğinin periodontoloji ana bilim dalında tedavisini yaptırabilirler.