Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Altın Çilek nedir? Faydaları nelerdir?

Altın çilek, diğer adıyla

Altın çilek, diğer adıyla İnka eriği, Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Endonezya gibi bölgelerde yetişen özel bir bitki türüdür. “Golden berry” olarak da bilinen altın çilek, özellikle muazzam lezzetli meyveleriyle dikkat çeker. Sarı-turuncu renkteki ekşi-tatlı meyveleri, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda yüksek besin değeriyle de son yıllarda ön plana çıkmıştır.

Altın Çileğin Besin Değeri:

Altın çilek, içerdiği bol miktarda A, B1 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerle bilinir. Özellikle ülkemizde de son yıllarda üretimi yapılan bu meyve, Mersin gibi Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilebilir. Hasat zamanı, yetiştirildiği bölgenin sıcaklığına bağlı olarak ekim ayı itibariyle başlar.

Altın Çilek nedir

Altın Çileğin Faydaları:

✅Düşük Kalorili Olmasıyla Zayıflamaya Yardımcı Olur: Altın çilek, düşük kalorili olması nedeniyle zayıflamak isteyenlere destek olabilir.

✅Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı korunaklı hale getirebilir.

✅Kalp ve Damar Sağlığını Korur: Antioksidan özelliği, kalp ve damar sağlığını koruyucu bir etki oluşturabilir, kolesterol sorununa olumlu etkiler sağlayabilir.

✅İltihaplanmaların İyileşmesine Yardımcı Olur: Vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilecek iltihaplanmaların daha kısa sürede iyileşmesine olanak tanır.

✅Kansızlık Sorunu İle Mücadele Eder: İçeriğindeki demir sayesinde kansızlık problemi yaşayanlara destek olabilir.

✅Göz Sağlığını Destekler: Göz sağlığını destekleyen altın çilek, ileri yaşlarda görülebilecek katarakt gibi sorunların oluşma riskini azaltabilir.

✅Saç Sağlığına İyi Gelir: Saç köklerini güçlendiren ve saç dökülmesi sorununa karşı destek sağlayabilir.

✅Bağırsakların Düzenli Çalışmasına Katkıda Bulunur: Besin lifi bakımından zengin olması nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur.

Altın Çilek nedir

Altın Çilek Nasıl Tüketilir?

Altın çileği taze olarak sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Kabuğunu sıyırarak meyvesini afiyetle yiyebilirsiniz. Ayrıca, reçel ve marmelat yapımında kullanabilir, blenderda çeşitli içeceklerinize ekleyebilir ve tatlılarınızı süslemek için kullanabilirsiniz. Kurutulmuş altın çileği ise yıl boyunca aktarlardan temin edilebilir ve atıştırmalık olarak tüketilebilir.

Altın Çilek Zararları

Doğanın mucizevi besinlerinden biri olan altın çileğin faydası kadar zararı da olabilir. Bu yüzden kullanım ve tüketiminde dikkatli olunması önem arz eder. Altın çileğin zararları şu şekildedir :

Kan sulandırmaya yol açabilen altın çileğin tüketilmesinde tansiyon hastalarının dikkatli olması gerekir. Mümkünse hiç tüketmemeleri önerilir.

Tansiyon düşürücü ilaç tüketenlerin de altın çilek tüketmemesi gerekmektedir. Tüketilmesi halinde kişilerde bilinç kaybı meydana gelebilir.

İshal yaşanması durumunda da altın çilek kullanılmaması gerekir. Altın çileğin metabolizmayı çalıştırıcı etkisi olduğu için ishalin artmasına neden olabilir.

Altın Çilek nedir

Altın Çilek Çok Yenirse Ne Olur?

Yapılan araştırmalara göre altın çileğin çok yenmesi özellikle bağırsakta ciddi sorunlara yol açabilir. Hatta zehirlenmeye kadar giden sonuçlar olabileceği gibi kusma ve baş ağrısı görülebilir.

Not: Altın çilek, herhangi bir yiyeceğin veya içeceğin sağlığınıza katkı sağlamak istiyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmanız önemlidir. Ö

zellikle kronik bir rahatsızlığınız, alerjiniz varsa, hamilelik veya emzirme dönemlerindeyseniz doktorunuzla iletişimde olmak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza herhangi bir değişiklik yapmadan önce önemlidir. Her ne kadar faydalı olsa da, hiçbir besin tek başına tedavi edici olarak düşünülmemelidir.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için dengeli bir beslenme ve doktorunuzun önerilerini takip etmek önemlidir.