Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Kuş Popülasyonlarında 22 Yıllık Değişim

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yapılan kapsamlı bir analiz, Türkiye’deki kuş türlerinin 22 yıllık popülasyon değişimini ortaya koydu.

418 kuş türünün incelendiği çalışmada, 63 türün popülasyonunun azaldığı, bunlardan 13’ünün Avrupa’da tehdit altında olduğu belirlendi. Özellikle yırtıcı ve sulak alan kuşlarındaki azalış dikkat çekti.,

kuş popülasyonu

Öne çıkan sonuçlar arasında, 2000-2022 yılları arasında Türkiye’deki 120 kuş türünün popülasyonunun arttığı ve bu türlerden 17’sinin küresel veya Avrupa’da tehdit altında olduğu tespiti bulunuyor. Analiz, dünya genelinde yaban hayatı veri tabanı olan Cornell Üniversitesi’nin “eBird” veri tabanından elde edilen 1,4 milyon kuş gözlem verisini içeriyor.

kuş popülasyonu

Şekercioğlu, “eKuşbank” adlı Türkiye’deki veri tabanının bu çalışmada kilit bir rol oynadığını belirterek, Türkiye’nin tüm kuş türleri üzerindeki popülasyon değişikliklerini gözlemlediklerini ve 63 türün azaldığını, 120 türün ise arttığını gördüklerini ifade etti. Analiz, Türkiye’nin kuş popülasyonlarına dair kapsamlı ve bilimsel bir perspektif sunarak ülkedeki doğal çeşitliliği anlamamıza önemli bir katkı sağlıyor.